Fiscul stabileste contributia la pensii pentru PFA-urile care au realizat venituri in 2016 si nu au depus formularul 600

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 Februarie 2017
14 Februarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
formularul 600depunere formular 600 pfa 2017Ordinul nr. 648/2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice persoana fizica autoriza (PFA) ar trebui sa fie familiarizata cu faptul ca atat timp cat au avut venituri in 2016 peste un anumit plafon, trebuia sa depuna formularul 600, pana la data de 31 ianuarie 2017.



 
 
Asadar, toti cei care au realizat venituri din activitati independente si profesii libere trebuia sa declara acest fapt, altfel Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va stabili din oficiu contributiile acestor persoane (CAS).


 
 
Aceasta procedura de stabilire a contributiilor PFA a fost recent publicata in Monitorul Oficial, asa ca masurile se pot aplica deja, conform Ordinului nr. 648/2017.

 
 
Care sunt PFA-urile care ar trebui sa depuna aceasta declaratie?


 
 
Este vorba de acele persoane fizice care au obtinut venituri din activitatile mentionate mai sus, in decursul anului trecut si au avut un venit mai mare de 35% din salariul mediu brut si care nu sunt scutite de plata asigurarilor CAS. Acestia au calitatea de contribuabili, in ceea ce priveste sistemul de pensii.


 
 
Asadar, aceste persoane erau obligate sa depuna pana pe data de 31 ianuarie o declaratie in acest sens, mai exact formularul 600, pentru a li se putea calcula contributia pentru pensii.


 
 
Iata cine trebuie sa depuna formularul 600:


 
 
- acele persoane cu statut de PFA care desfasoara activitati economice
- cei care care castiga venituri din profesii libere
- acele persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, etc

 
 
In acest context, cei care au PFA-uri trebuie sa tina cont de faptul ca baza de calcul pentru CAS nu trebuie sa fie sub 35% din salariul mediu brut utilizat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut, care se utilizeaza pentru crearea bugetului contributilor sociale de stat. 

 
 
 
ATENTIE! Pana acum, salariul mediu brut este de 2.681 de lei, asa ca baza de calcul nu poate fi mai mica de 938,35 lei, dar nici nu poate depasi suma de 13.405 lei.

 
 
PFA-urile care au avut venituri sub suma de 938 de lei nu trebuie sa depuna formularul 600. 
 
 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]