Indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Aceste lucruri sunt stabilite de art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara.
"Daca o persoana care desfasoara activitate in baza unui PFA obtine un venit din vanzarea unui imobil aflat in proprietatea PFA-ului, acest venit realizat din vanzarea imobilului se ia in calcul la stabilirea veniturilor realizate pentru calculul indemnizartiei de crestere copil?", se intreba cineva in cadrul
PortalCodulMuncii.ro.
Veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt: venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal.
IMPORTANT! Daca veniturile realizate de PFA din vanzarea imobilului sunt incadrate in categoria veniturilor din activitati independente, acestea vor fi luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Asadar, veniturile din vanzarea bunului se incadrareaza in categoria veniturilor din activitati independente daca bunul vandut face parte din patrimoniul afacerii.
Sursa:
PortalCodulMuncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<