Prin cele ce urmeaza, se va stabili in ce masura este posibila angajarea unui nou director general si incheierea cu acesta a unui contract de prestari servicii, urmand ca numirea in functie sa aiba la baza doar contractul amintit.
In cazul societatilor comerciale pe actiuni sunt aplicabile, in ceea ce priveste numirea directorilor, prevederile art. 143 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, conform acestor prevederi:
Art. 143. - (1) Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
(2) Directorii pot fi numiti dintre administratori sau din afara consiliului de administratie.
(3) Daca prin actul constitutiv sau printr-o hotarare a adunarii generale a actionarilor se prevede acest lucru, presedintele consiliului de administratie al societatii poate fi numit si director general.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Concedierea perfect legala
(4) In cazul societatilor pe actiuni ale caror situatii financiare anuale fac obiectul unei obligatii legale de auditare financiara, delegarea conducerii societatii in conformitate cu alin. (1) este obligatorie.
(5) In intelesul prezentei legi, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1). Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.
Asadar, in cazul societatilor comerciale pe actiuni conducerea societatii poate fi delegata unuia sau mai multor directori numind pe unul dintre ei director general. Acest lucru este posibil daca sistemul de administrare in cazul societatii este sistemul unitar.
Prin urmare, directorul general va fi numit prin hotarare a consiliului de administratie.