Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii , zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere (art. 143 din Codul muncii ). Prin urmare, zilele libere platite acordate pentru casatorie, nasterea unui copil, etc., nu au temei legal ci temei contractual.
Atat concediul de odihna cat si zilele de sarbatoare legala sau zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil reprezinta perioade de timp in care salariatul nu are obligatia de a presta munca. Insa, zilele de sarbatoare legala si zilele libere platite nu constituie perioade de odihna asa cum constituie concediul de odihna. Astfel, zilele libere platite reprezinta perioade de timp distincte de zilele de concediu de odihna.
Angajatorul stabileste rubricile statului de salarii respectand continutul minimal obligatoriu stabilit de OMEF 3512/2008. Ca urmare, in statul de salarii se poate adauga o rubrica pentru zile libere platite in baza contractului colectiv de munca aplicabil.