Vom analiza mai jos ce risca o societate in cazul in care, la incheierea unui contract cu mai multi ani in urma, nu a fost prezentata la dosar adeverinta de la medicina muncii. Se va stabili astfel daca raspunderea revine societatii si daca salariatul risca sa piarda vechimea.
Art. 27 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar alin. (2) stabileste ca nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
Asadar, nerespectarea obligatiei de angajare in munca numai in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci atrage sanctiunea nulitatii contractului individual de munca.
Codul muncii republicat reglementeaza in principal in art. 57 materia nulitatii contractului individual de munca. Astfel, conform acestor dispozitii legale, nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor. Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Asadar nulitatea unui contract individual de munca presupune ca aceasta a fost constatata fie prin acordul partilor, fie prin hotarare judecatoreasca. Cu alte cuvinte, nulitatea trebuie constatata in modurile prevazute de lege, in lipsa acestor constatari neputandu-se vorbi de un contract individual de munca nul.
Totodata, mentionam ca spre deosebire de dreptul comun (dreptul civil) in dreptul muncii nulitatea produce efecte numai pentru viitor, nu si pentru trecut. Astfel, chiar in situatia ipotetica in care s-ar constata prin acordul partilor sau prin hotararea instantei de judecata nulitatea CIM apreciem ca aceasta nu poate atrage pierderea vechimii in munca a salariatului odata ce constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
Raspunderea pentru angajarea in munca fara indeplinirea cerintelor legale revine angajatorului. Astfel, conform art. 27 alin. (3) din Codul muncii, republicat, competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
Amintim ca prin HG 857/2011 legiuitorul a stabilit si sanctionat o serie de contraventii la normele din domeniul sanatatii publice de care se poate face vinovat angajatorul care nu asigura efectuarea examinarilor medicale conform legii.