Va amintim faptul ca suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
Nu uitam ca in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
Codul muncii spune clar faptul ca in cazul in care suspendarea a fost decisa pe durata cercetarii disciplinare, sau ca urmare a unei plangeri penale ori a trimiterii in judecata a salariatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara.
El va avea dreptul la o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Mai mult, salariatul aflat in aceasta situatie ar avea dreptul chiar si la daune morale, daca a fost prejudiciat si sub acest aspect.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Concedierea perfect legala
Dar, in esenta, el nu va putea contesta insasi suspendarea, deoarece aceasta a intervenit in baza prevederilor legale.
Problema se ridica indeosebi in ceea ce priveste suspendarea contractului pe durata cercetarii disciplinare, atata timp cat in prezent, din pricina solutiei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 16/2012, aceasta cercetare ar putea dura luni de zile.
Angajatorul este obligat – in lumina deciziei Inaltei Curti – sa emita decizia de sanctionare in termen de 30 de zile de la inregistrarea raportului final al cercetarii.
Dar cercetarea insasi nu este marginita decat de termenul de 6 luni de la savarsirea faptei, la care face referire art. 252 alin. (1) din Codul muncii.
Pe toata aceasta durata salariatul ar putea avea contractul suspendat, iar instanta, nu ar putea statua asupra legalitatii si temeiniciei suspendarii contractului pe durata cercetarii disciplinare.
Singura garantie de care se bucura aici salariatul este dreptul de a primi salariul, retroactiv, daca cercetarea disciplinara nu s-a finalizat cu o sanctiune.
Autor: Raluca Dimitriu, profesor universitar, doctor in drept, specializarea dreptul muncii