Va reaminim ca examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Se subintelege, la lit. b) ca inaintea detasarii, fie ea transnationala, trebuie efectuat controlul medical de medicina muncii in Romania.
"In cadrul unitatii vor fi detasati transnational (Germania, Belgia) peste 200 de angajati. Am dori sa stim daca putem realiza in Germania Belgia vizita medicala periodica si daca este recunoscuta de autoritati, pentru anagajatii detasati."
Raspunsul specialistilor:
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In situatia examenului medical periodic acesta trebuie efectuat anual, astfel incat intervalul dintre doua verificari medicale periodice sa nu depaseasca 12 luni.
Detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale este reglementata de Legea nr. 16/2017.
Salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare, valabile in statul membru, altul decat Romania, sau in Confederatia Elvetiana, pe teritoriul caruia/careia sunt prestate serviciile, cu privire la, inclusiv, sanatatea si securitatea in munca.
Instruirile la noul loc de munca si verificarile medicale periodice se vor efectua in functie de reglementarile impuse de legislatia specifica statului in care isi va desfasura activitatea lucratorul detasat, in concordanta cu conventiile incheiate intre beneficiar si prestator (angajatorul roman).
In concluzie, daca este mai convenabil, atat pentru angajatorul roman, cat si pentru salariat, poate fi contractat un serviciu medical de medicina muncii in statul in care se desfasoara prestarile de servicii in regim de detasare transnationala.
Va reamintim ca incadrarea angajatilor se face numai in baza unui certificat medical conform prevederilor H.G. nr. 355/2007, tinand cont de agentii chimici periculosi existenti la locul de munca.
Art. 7
Controlul medical periodic va cuprinde examenul clinic anual, examenele de laborator si paraclinice, ce se efectueaza diferentiat in functie de varsta, sex si starea de sanatate a angajatilor.
Instruirea personalului in domeniul SSM
Art. 7
Organizarea si desfasurarea activitatii de instruire a salariatilor in domeniul SSM se vor realiza conform prevederilor Legii nr. 319/2006 si ale H.G. nr. 1.425/2006. In cadrul procesului de instruire in domeniul SSM se vor trimite toate informatiile necesare privind:
Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul Ghidului practic de sanatate si securitate in munca, detalii AICI >>>
- riscurile la care sunt expusi;
- partile periculoase ale echipamentelor tehnice utilizate, in functie de specificul activitatii;
- mijloacele de protectie si autoprotectie;
- modul de interventie in caz de avarii sau accidente;
- sistemele de avertizare/semnalizare/alarmare;
- semnificatia marcajelor diferitelor incarcaturi, colete etc., conform standardelor;
- masurile de prim ajutor stabilite in functie de specificul activitatii comerciale desfasurate, prin instructiuni proprii.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate in munca.