Act aditional CIM - penalizarea salariatului cu acordul partilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

      Intr-un act aditional la un contract de munca pot fi stipulate de comun acord cu salariatul clauze de penalizare salariala a acestuia in caz de nerespectare a tehnologiei de fabricatie si a depasirii procentului de rebuturi admis?

Raspuns:

       Clauza de penalizare stabilita prin act aditional la contractul individual de munca al unui salariat nu este posibila in forma pe care o doriti dumneavoastra.

       In conditiile in care angajatul nu respecta tehnologia de fabricatie si genereaza rebuturi cu depasirea limitelor admise de riscul normal al serviciului, va fi angajata raspunderea patrimoniala a acestuia in conformitate cu dispozitiile art. 270 si urmatoarele din Codul muncii.

        Repararea pagubei in aceste conditii se va face prin retineri lunare din drepturile salariale cuvenite angajatului vinovat de producerea prejudiciului.

         In alta ordine de idei mentionam faptul ca, potrivit art. 164 din Codul muncii, nici o retinere din salariul unui angajat nu poate fi efectuata pentru repararea unor daune produse angajatorului din vina si in legatura cu munca respectivului angajat, decât in conditiile in care paguba produsa angajatorului si datoria salariatului fata de acesta, au fost constatate ca atare printr-o hotarâre judecatoreasca irevocabila.

        Daca salariatul isi imputerniceste angajatorul prin act aditional la contractul individual de munca sa efectueze totusi aceste retineri salariale cu titlu de penalizare, fara a fi indeplinite conditiile raspunderii patrimoniale, va fi incalcata dispozitia art. 38 din Codul muncii, care interzice salariatilor sa renunte la drepturile recunoscute prin lege.

          In aceste conditii, actul aditional va fi lovit de nulitate absoluta, care va putea fi invocata de salariat pe toata durata contractului individual de munca, asa cum dispune art. 283 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Penalizarile platite de salariat in aceste conditii, ar putea fi revendicate de acesta in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, potrivit dispozitiilor art. 283 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 17 Aprilie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Act aditional CIM - penalizarea salariatului cu acordul partilor Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]