Intrebare:
Intr-un act aditional la un contract de munca pot fi stipulate de comun acord cu salariatul clauze de penalizare salariala a acestuia in caz de nerespectare a tehnologiei de fabricatie si a depasirii procentului de rebuturi admis?
Raspuns:
Clauza de penalizare stabilita prin act aditional la contractul individual de munca al unui salariat nu este posibila in forma pe care o doriti dumneavoastra.
In conditiile in care angajatul nu respecta tehnologia de fabricatie si genereaza rebuturi cu depasirea limitelor admise de riscul normal al serviciului, va fi angajata raspunderea patrimoniala a acestuia in conformitate cu dispozitiile art. 270 si urmatoarele din Codul muncii.
Repararea pagubei in aceste conditii se va face prin retineri lunare din drepturile salariale cuvenite angajatului vinovat de producerea prejudiciului.
In alta ordine de idei mentionam faptul ca, potrivit art. 164 din Codul muncii, nici o retinere din salariul unui angajat nu poate fi efectuata pentru repararea unor daune produse angajatorului din vina si in legatura cu munca respectivului angajat, decât in conditiile in care paguba produsa angajatorului si datoria salariatului fata de acesta, au fost constatate ca atare printr-o hotarâre judecatoreasca irevocabila.
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Daca salariatul isi imputerniceste angajatorul prin act aditional la contractul individual de munca sa efectueze totusi aceste retineri salariale cu titlu de penalizare, fara a fi indeplinite conditiile raspunderii patrimoniale, va fi incalcata dispozitia art. 38 din Codul muncii, care interzice salariatilor sa renunte la drepturile recunoscute prin lege.
In aceste conditii, actul aditional va fi lovit de nulitate absoluta, care va putea fi invocata de salariat pe toata durata contractului individual de munca, asa cum dispune art. 283 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Penalizarile platite de salariat in aceste conditii, ar putea fi revendicate de acesta in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, potrivit dispozitiilor art. 283 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.