Incetare CIM cu acordul partilor, inregistrata in Revisal. Se va plati concediul MEDICAL survenit in preaviz?

revisal incetare cimincetare cim cu acordul partilorconcediu medical in preaviz
Incetare CIM cu acordul partilor, inregistrata in Revisal. Se va plati concediul MEDICAL survenit in preaviz?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat si-a scris in data de 02.12.2021 cererea de incetare contract cu acordul partilor, incepand cu 07.12.2021, incetare care a fost operata in Revisal in data de 03.12.2021, dar in data de 06.12 anunta ca are concediu medical incepand cu 03.12.2021 pana in data de 17.12.2021, in data de 23.12 aduce prelungire a concediul medical pana pe 31.12.2021.
 
Intrebare: suntem obligati sa ii platim concediul medical in intregime, anuland incetarea de contract sau sa ii platim pana la incetarea contractului de munca, restul zilelor fiind preluate de casa de sanatate?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
 
Conform art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
 
Daca incetarea a fost transmisa in Revisal in data de 3 decembrie cu aplicare din data de 7 decembrie, incetarea nu mai produce efecte incepand cu data de 7 decembrie deoarece la data de 3 decembrie contractul de munca s-a suspendat de drept pentru incapacitate temporara de munca.
 
Astfel, pe durata concediilor medicale contractual de munca se suspenda de drept dar aceasta suspendare nu se inregistreaza in Revisal.
 
Potrivit art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se transmit in Revisal.
 
Conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. e) datele privind perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu in ziua anterioara datei susupendarii respectiv datei incetarii susupendarii.
 
Intrucat concediul pentru incapacitate temporara de munca se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu NU se opereaza in registrul general de evidenta a salariatilor. Asadar, regula este ca atat suspendarea cat si incetarea suspendarii contractului individual de munca NU se transmit catre inspectoratul teritorial de munca daca pentru suspendare s-a emis un certificat medical.
 
Astfel, in temeiul prevederilor legale mentionate angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca, decizie care se arhiveaza la dosarul personal al salariatului dar nu se inregistreaza in Revisal si nu se transmite la ITM.
 
Chiar daca dispozitiile din Codul muncii nu prevad in mod expres intocmirea deciziilor de suspendare a contractelor de munca ale salariatilor, suspendarea in baza unui certificat medical este o suspendare de drept reglementata de Codul muncii.
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Asadar, pe durata suspendarii contractului se suspenda toate termenele care au legatura cu incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Ori incetarea cu acordul partilor nu este o incetare de drept, de aceea contractul va fi reactivat fiind necesar un alt accord pentru incetarea raportului de munca cu acordul partilor.

 
Un raspuns valabil in ianuarie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revisal incetare cimincetare cim cu acordul partilorconcediu medical in preaviz

Data aparitiei: 06 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetare CIM cu acordul partilor, inregistrata in Revisal. Se va plati concediul MEDICAL survenit in preaviz? Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]