"Un salariat si-a scris in data de 02.12.2021 cererea de incetare contract cu acordul partilor, incepand cu 07.12.2021, incetare care a fost operata in Revisal in data de 03.12.2021, dar in data de 06.12 anunta ca are concediu medical incepand cu 03.12.2021 pana in data de 17.12.2021, in data de 23.12 aduce prelungire a concediul medical pana pe 31.12.2021.
Intrebare: suntem obligati sa ii platim concediul medical in intregime, anuland incetarea de contract sau sa ii platim pana la incetarea contractului de munca, restul zilelor fiind preluate de casa de sanatate?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Daca incetarea a fost transmisa in Revisal in data de 3 decembrie cu aplicare din data de 7 decembrie, incetarea nu mai produce efecte incepand cu data de 7 decembrie deoarece la data de 3 decembrie contractul de munca s-a suspendat de drept pentru incapacitate temporara de munca.
Astfel, pe durata concediilor medicale contractual de munca se suspenda de drept dar aceasta suspendare nu se inregistreaza in Revisal.
Potrivit art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se transmit in Revisal.
Conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. e) datele privind perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu in ziua anterioara datei susupendarii respectiv datei incetarii susupendarii.
Intrucat concediul pentru incapacitate temporara de munca se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu NU se opereaza in registrul general de evidenta a salariatilor. Asadar, regula este ca atat suspendarea cat si incetarea suspendarii contractului individual de munca NU se transmit catre inspectoratul teritorial de munca daca pentru suspendare s-a emis un certificat medical.
Astfel, in temeiul prevederilor legale mentionate angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca, decizie care se arhiveaza la dosarul personal al salariatului dar nu se inregistreaza in Revisal si nu se transmite la ITM.
Chiar daca dispozitiile din Codul muncii nu prevad in mod expres intocmirea deciziilor de suspendare a contractelor de munca ale salariatilor, suspendarea in baza unui certificat medical este o suspendare de drept reglementata de Codul muncii.
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Asadar, pe durata suspendarii contractului se suspenda toate termenele care au legatura cu incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Ori incetarea cu acordul partilor nu este o incetare de drept, de aceea contractul va fi reactivat fiind necesar un alt accord pentru incetarea raportului de munca cu acordul partilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<