Comisia Europeana ia masuri noi privind munca nedeclarata

Contract de Muncamunca nedeclaratacomisia europeanaocuparea fortei de muncaangajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana a lansat o consultare cu reprezentantii sindicatelor si ai organizatiilor patronale privind masurile care ar putea fi luate in viitor la nivelul UE pentru a preveni si a descuraja munca nedeclarata, printr-o mai buna cooperare intre autoritatile insarcinate cu aplicarea legii din statele membre, cum ar fi inspectoratele de munca, autoritatile fiscale si de asigurari sociale.

O astfel de cooperare ar putea include schimburi de bune practici in materie de masuri de prevenire si descurajare, identificarea unor principii comune pentru inspectarea angajatorilor, promovarea schimburilor de personal si a cursurilor de formare comune si facilitarea actiunilor de control comun.

Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: "Munca nedeclarata este un flagel, lucratorii sunt expusi unui risc crescut de saracie si unor conditii de munca potential periculoase. Fenomenul submineaza siguranta locurilor de munca, accesul lucratorilor la pensii si la asistenta medicala. Munca nedeclarata priveaza guvernele de venituri fiscale si de cotizatii la asigurarile sociale. Guvernele, angajatorii si sindicatele ar trebui sa colaboreze la nivelul UE pentru a preveni si a descuraja munca nedeclarata" .

Aceasta consultare va permite Comisiei sa puna in aplicare obiectivele politicilor sale de combatere a muncii nedeclarate, stabilite in aprilie 2012 in Pachetul privind ocuparea fortei de munca. Pachetul subliniaza ca transformarea muncii informale sau nedeclarate in munca legala ar putea contribui la reducerea somajului. Prin urmare, pachetul subliniaza necesitatea unei mai bune cooperari privind munca nedeclarata intre statele membre si solicita crearea unei platforme la nivelul UE pentru a permite inspectoratelor de munca si altor organisme de aplicare a legii sa combata munca nedeclarata.

Documentul de consultare prezinta o imagine de ansamblu a principalelor probleme cauzate de munca nedeclarata (inclusiv falsa activitate independenta), trece in revista studiile recente privind munca nedeclarata si descrie obiectivele si continutul posibil al unei viitoare initiative UE de combatere a acestui fenomen. Initiativa urmeaza sa fie adoptata in a doua jumatate a anului 2013.

Angajatii si organizatiile patronale pot sa-si prezinte opiniile si comentariile pana la 20 septembrie 2013.

Context

La nivel european, munca nedeclarata este definita ca "orice activitate remunerata, care este legala in ceea ce priveste natura ei, dar nu este declarata autoritatilor publice, luand in calcul diferentele sistemelor de reglementare din statele membre".

Munca nedeclarata este un fenomen complex, care apare ca urmare a unei serii de factori, cum ar fi impozitarea excesiva a muncii si alte costuri ridicate ale fortei de munca, proceduri administrative deosebit de complexe si costisitoare, incredere scazuta in guvern, lipsa mecanismelor de control, lipsa locurilor de munca stabile pe piata fortei de munca si un nivel ridicat de excluziune sociala si de saracie. Instituirea unor modalitati mai eficiente de combatere a muncii nedeclarate ar ajuta statele membre sa indeplineasca obiectivele strategiei Europa 2020 care constau in garantarea faptului ca 75 % din persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani au un loc de munca si in reducerea cu cel putin 20 de milioane a numarului de persoane care sufera sau sunt amenintate de saracie si de excluziune sociala.

Un nivel ridicat al muncii nedeclarate submineaza agenda politica a UE care vizeaza crearea de locuri de munca, imbunatatirea calitatii locurilor de munca si consolidarea fiscala. Munca nedeclarata are implicatii bugetare grave, datorita scaderii veniturilor fiscale si a cotizatiilor la asigurarile sociale. Ea are un impact negativ asupra ocuparii fortei de munca, productivitatii si standardelor de lucru, asupra dezvoltarii competentelor si a invatarii pe tot parcursul vietii. De asemenea, munca nedeclarata nu ofera o baza solida pentru a beneficia de drepturi de pensie si de acces la asistenta medicala.

Prevenirea si combaterea muncii nedeclarate intra in primul rand in sarcina statelor membre. Avand in vedere complexitatea si caracterul eterogen al muncii nedeclarate, nu exista o solutie simpla pentru combaterea acesteia. Cu toate acestea, o actiune la nivelul UE pentru a promova cooperarea intre autoritatile nationale si a facilita schimbul de bune practici ar putea reprezenta un sprijin considerabil, intarind eforturile acestor autoritati pentru a preveni, urmari si sanctiona munca nedeclarata.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de Muncamunca nedeclaratacomisia europeanaocuparea fortei de muncaangajatori

Data aparitiei: 05 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comisia Europeana ia masuri noi privind munca nedeclarata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]