Comisia a adoptat proiectul de buget pentru exercitiul financiar 2014 in valoare de 142,01 miliarde EUR in credite de angajament si de 135,9 miliarde EUR in credite de plata. Proiectul de buget pentru 2014 este cu aproximativ 6 % mai redus decat bugetul anului curent, atat in privinta angajamentelor, cat si a platilor.
"Am prezentat proiectul de buget acum, intrucat Tratatul de la Lisabona prevede in mod expres obligatia Comisiei de a face acest lucru pana cel tarziu la 1 iulie", a declarat Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiara si buget. "Cu toate acestea, ne vom adapta propunerea ulterior, in functie de rezultatul final al procedurii de adoptare a cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020".
Comisia a pregatit proiectul de buget pentru 2014 pe baza celei mai recente etape a actualelor negocieri privind CFM. Suma pentru 2014 depinde de ajungerea la un acord, in timp util in 2013, privind resursele bugetare suplimentare care sa acopere necesarul de plati in 2013, astfel cum a propus Comisia.
Intre timp, in ciuda reducerilor, proiectul de buget pentru exercitiul financiar 2014 prezinta o crestere de 3,3 % a angajamentelor in domeniul "Competitivitate pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca" (rubrica 1a), deoarece resursele reduse ale UE trebuie sa se concentreze pe masuri de combatere a somajului si de generare a cresterii economice. Printre aceste masuri se numara Orizont 2020 - noul program de finantare al UE pentru cercetare si inovare (aproximativ 9 miliarde EUR), Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (3,6 miliarde EUR), mecanismul Conectarea Europei (aproape 2 miliarde EUR) si masuri de sprijin pentru intreprinderile europene, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri).
Reducerea cheltuielilor administrative (rubrica 5)
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Pentru al doilea an consecutiv, Comisia propune o reducere de 1 % a numarului de membri ai personalului (cu exceptia impactului pe care il are aderarea Croatiei), ca parte a propunerii sale de a ajunge la o reducere de 5 % a personalului intr-un interval de 5 ani.
Comisia propune, de asemenea, o reducere de 1,1 % in domeniile discretionare ale propriilor cheltuieli administrative.
Cresterea globala de la rubrica 5 este generata in principal de numarul din ce in ce mare de pensionari si de costurile legate de aderarea Croatiei.
Vorbind in termeni comparativi...
Proiectul de buget pentru exercitiul financiar 2014 reprezinta 1,05% din VNB al UE in angajamente (fata de 1,15 % in bugetul pentru 2013) si 1,01 % din acesta in plati (1,1 % in 2013). Cu alte cuvinte, avand in vedere ca proiectul de buget pentru 2014 este echivalent cu un procent mai mic din bogatia anuala generata de statele membre, acesta reprezinta o reducere semnificativa atat in termeni absoluti, cat si relativi.
Sursa: Comisia Europeana