Comisia Europeana vrea salariu minim la nivelul intregii Uniuni. Ce tari se opun

salariu minim 2020comisia europeanacadru salarizaresalariile minime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana a anuntat recent va face primii pasi pentru un cadru comun de stabilire a salariilor minime in statele membre UE si ca va inainta in curand o propunere concreta in acest sens. Primii pasi in aceasta directie fac parte din angajamentul presedintelui Ursula von der Leyen de a opri exodul fortei de munca de la est la vest, in cautarea unor salarii mai mari. 
 
In urma acestui anunt facut de Comisia Europeana, nu au intarziat sa apara si primele reactii de opozitie. Astfel, tari precum Danemarca si Suedia si-au exprimat refuzul de a avea un salariu minim la nivelul UE, informeaza Mediafax, motivand ca noua masura va submina modelele lor de negociere colectiva. 
 
Mai mult de atat, conform aceleiasi surse, avand sprijinul sindicatelor, politicienii din tarile in care negocierile angajator-muncitor stabilesc ratele de salarizare vor contesta propunerea, motivand ca masura ar putea duce la scaderea salariilor.
 
Totodata, ministrul danez pentru ocuparea fortei de munca, Peter Hummelgaard, a declarat, in acest context, ca sprijina un salariu mai mare pentru acei cetateni europeni care primesc remuneratii mai mici, dar ca "mijloacele pentru atingerea acestui obiectiv trebuie sa respecte traditiile nationale si modelelele care functioneaza bine". 
 
"In Danemarca, salariile sunt negociate doar de sindicate si de organizatiile patronale - a fost asa de mai bine de 100 de ani", a precizat acesta, citat de Mediafax. 
 
Totodata, se arata ca dintre cele 28 de state membre, numai Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia nu au un salariu minm legal. De luat in calcul este si faptul ca angajatii din tarile nordice beneficiaza de salarii medii relativ ridicate, in conditiile in care angajatorii din Danemaca platesc 43,50 euro pe ora pe lucrator in 2018, fiind astfel in topul orelor platite la nivel european. Trebuie sa retinem insa ca tarile nordice sunt si tarile cu cel mai ridicat nivel de trai si implica astfel costuri pe masura. 
 
Conform aceleiasi surse, Comisia Europeana urmeaza sa lanseze consultarea saptamana aceasta, dar guvernul danez solicita garantii scrise ca sistemul sau de negocieri colective va fi scutit de orice noua directiva. Finlanda si Suedia doresc asigurari similare in aceasta privinta. 
 
Desi Comisia Europeana nu va determina nivelul salariului, doreste totusi sa impuna un acord asupra unui set de criterii care trebuie indeplinite atunci cand guvernele stabilesc salariile minime. Salariul minim curent din Bulgaria, pentru un lucrator cu norma intreaga, este de 286 de euro pe luna, comparativ cu 2.071 euro pe luna in Luxemburg. Scopul comisiei este de a stabili un salariu minim echivalent cu 60% din salariul mediu dintr-o tara, ceea ce ar duce la o crestere a salariului minim in tarile in care exista un decalaj mare intre salariile minime si nivelul mediu al salariilor la nivel de tara. 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minim 2020comisia europeanacadru salarizaresalariile minime

Data aparitiei: 15 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comisia Europeana vrea salariu minim la nivelul intregii Uniuni. Ce tari se opun Nota: 3.71 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]