Ce factori impiedica in 2013 crearea de noi locuri de munca

06 Februarie 2013
06 Februarie 2013
OIMcreare locuri de muncaocuparea fortei de munca 2013crizasalariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Efectele crizei se simt si in prezent, in conditiile in care milioane de salariati au fost nevoiti sa isi caute locuri de munca noi, dand peste piedici care constau uneori in faptul ca abilitatile lor nu erau cele dorite de angajatori. Acest fapt a facut ca rata somajului sa continue sa creasca, asa cum arata Organizatia Internationala a Muncii.

In tot mai multe economii dezvoltate exista un numar tot mai mare de locuri de munca vacante, dar ratele de somaj nu scad. in unele cazuri, acestea sunt chiar in crestere. Ceea ce se intampla este faptul ca multi dintre lucratorii care si-au pierdut locurile de munca in perioada crizei nu au competentele pe care piata fortei de munca le impune acum.

"Aceste nepotriviri de competente inseamna ca somerii au nevoie de mult mai mult timp pentru a gasi un nou loc de munca, lucru care, la randul sau, conduce la somaj pe termen lung", a declarat Theo Sparreboom, economist in domeniul muncii, unul dintre autorii recent publicatei cercetari OIM "Tendinte globale privind ocuparea fortei de munca 2013".

Lucratorii din sectoarele de constructii si financiare in tari precum Statele Unite ale Americii si Spania au fost printre primii care au fost loviti de criza la sfarsitul anului 2008 si 2009. Cand si-au pierdut locurile de munca, acestia au constatat ca sectoarele care nu au fost afectate nu aveau nevoie de abilitatile lor.

Problema inadecvarii competentelor a primit o atentie deosebita in economiile dezvoltate, ca urmare a crizei economice, dar aceasta este o problema care afecteaza pietele fortei de munca din toate tarile.

Acesta poate fi un fenomen tranzitoriu, daca este tratat in mod corespunzator. Politicile educationale specifice pot contribui la solutionarea problemei prin asigurarea angajarii persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in sectoarele mai dinamice ale economiei.

In prezent, provocarea este de a lega abilitatile de productivitate, ocuparea fortei de munca, precum si de dezvoltare. si cheia este coordonarea politicilor si implicarea partenerilor sociali si a partilor interesate in dezvoltarea competentelor.

Sursa: costelgilca.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]