Ministerul Muncii: masuri impotriva exploatarii prin munca

Ministerul Munciisarbatoare legalaexploatarea munciimasurisclavieforta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intr-un comunicat oficial, Ministerul Muncii a oferit precizari in legatura cu masurile luate impotriva exploatarii prin munca, amintind ca aprofundarea situatiilor de exploatare prin munca devine din ce in ce mai importanta deoarece, din mai multe motive, este mai putin cunoscuta si studiata fata de exploatarea sexuala, chiar daca reprezinta un delict cu un grad mare de castig economic si este foarte raspandita in Uniunea Europeana.

In plus, asa cum precizeaza comunicatul, intensificarea fluxurilor migratoare externe si interne Uniunii Europene, restrictia politicilor de imigrare si de autorizare a muncii, vulnerabilitatea legata de conditia lucratorilor migranti, persistenta unor zone economice in care este foarte des intalnit fenomenul muncii la negru sau la costuri foarte mici, face ca tema exploatarii prin munca sa fie un element important al agendei tuturor guvernelor europene.

 
Actiunile Ministerului Muncii

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale are o serie de responsabilitati in acest domeniu si prin actiunile sale limiteaza acest fenomen si ajuta persoanele afectate de exploatarea prin munca, adulti sau copii. Principalul instrument al oricarei institutii guvernamentale este reprezentat de crearea unui cadru legislativ, care, in cazul Ministerului Muncii, trebuie sa permita functionarilor din cadrul Inspectiei Muncii si responsabililor din domeniul protectiei copilului sa actioneze rapid in toate situatiile de acest gen.

Cele mai usoare forme ale exploatarii prin munca, cum ar fi incalcarea regulilor securitatii muncii, depasirea duratei stabilite a zilei de munca, retinerea salariului s. a., reprezinta incalcari ale legislatiei muncii de catre angajatori. Pentru aceste incalcari angajatorul poarta raspundere in limitele dreptului muncii si ale celui contraventional.

           Iin Romania, ca si in alte tari membre ale Uniunii Europene, munca nedeclarata, reprezinta o forma de "exploatare prin munca”, care prin natura sa, este foarte greu de stabilit cu exactitate, astfel incat dimensiunea acestui fenomen poate fi doar estimata.

Prin Strategia Nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, la nivel national s-a legiferat notiunea de munca nedeclarata ca fiind acea activitate prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara a fi respectate prevederile legale in vigoare privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca.

            Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca desfasoara actiuni de control pentru identificarea si sanctionarea angajatorilor care utilizeaza forta de munca fara forme legale. Totodata, in vederea diminuarii cazurilor de munca nedeclarata, Inspectia Muncii desfasoara actiuni specifice pentru a realiza obiectivele stabilite prin Planul national de punere in aplicare a Strategiei Nationale privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010 – 2012.

            De asemenea, potrivit Programului Cadru de Actiuni pe anul 2012, Inspectia Muncii a initiat, la nivel national, campanii sectoriale in domeniile care inregistreaza o prevalenta a muncii fara forme legale: constructii, industria textila, prestari servicii, industria alimentara si panificatie, industria lemnului, comert, paza, transport rutier marfa si persoane, unitati care desfasoara activitati in statiuni montane si pe litoralul Marii Negre.

            Un instrument extrem de util inspectorilor de munca il reprezinta Registrul general de evidenta a salariatilor - instrument de control al muncii nedeclarate si al determinarii angajatorilor de a respecta prevederile legale referitoare la timpul de munca si de odihna (munca suplimentara, repaus saptamanal, munca de noapte)

Cifric, activitatea inspectorilor de munca s-a tradus intr-un numar de peste 70.000 de controale efectuate in domeniul relatiilor de munca, in perioada ianuarie-august 2012, din care 96,57% au fost controale in care s-a urmarit modul in care angajatorii respecta prevederile Codului Muncii, republicat cu modificarile si completarile ulterioare. In egala masura, este important sa constientizam si angajatii cu privire la importanta anuntarii situatiilor de exploatare in munca.

            In contextul in care in Romania, ca si in alte tari membre ale Uniunii Europene, munca nedeclarata reprezinta o forma de "exploatare prin munca”, Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, desfasoara actiuni de control pentru identificarea si sanctionarea angajatorilor care utilizeaza forta de munca fara forme legale de angajare.

            Pe langa masurile dispuse si amenzile aplicate pentru primirea la munca fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa, in actiunile de control inspectorii de munca dispun masuri obligatorii menite sa diminueze exploatarea fortei de munca si anume:

    Evidentierea corecta si conform cu realitatea a orelor de munca efectuate
    Respectarea prevederilor Codului muncii referitoare la:

            - durata timpului de lucru

            - munca suplimentara

            - munca de noapte

            - repausul saptamanal

            - prestarea de activitate in zilele de sarbatoare legala

            Actiunile de control structurate in campanii tematice, colaborarea cu alte institutii ale statului, indrumarea angajatorilor si preocuparea pentru protectia angajatilor impotriva exploatarii fortei lor de munca constituie obiective pentru viitorul apropiat, obiective a caror indeplinire speram ca va conduce la evitarea oricarei forme de sclavie moderna in Romania.


Sursa: Ministerul Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ministerul Munciisarbatoare legalaexploatarea munciimasurisclavieforta de munca

Data aparitiei: 15 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii: masuri impotriva exploatarii prin munca Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]