Preavizul in 2025. TOT ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii despre perioada de preaviz

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Ianuarie 2025
17 Ianuarie 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
drepturi pe perioada preavizuluipreaviz demisiepreaviz concediere
Preavizul in 2025. TOT ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii despre perioada de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Preavizul reprezinta un mecanism juridic important care asigura protectie atat pentru angajat, cat si pentru angajator in situatia incetarii raporturilor de munca.

Aceasta perioada de notificare prealabila permite ambelor parti sa se pregateasca corespunzator pentru schimbarile ce urmeaza: angajatul are timp sa isi caute un nou loc de munca, iar angajatorul poate lua masurile necesare pentru asigurarea continuitatii activitatii. In acest articol vom analiza in detaliu reglementarile legale cu privire la preaviz, drepturile si obligatiile angajatilor si angajatorilor. 

Ce inseamna si cat se sta de regula in preaviz?

Preavizul reprezinta perioada de timp in care salariatul sau angajatorul, dupa caz, este obligat sa instiinteze cealalta parte despre intentia de incetare a contractului individual de munca, inainte ca aceasta incetare sa produca efecte. Aceasta perioada este reglementata prin Codul Muncii si poate fi prevazuta si in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, avand rolul de a asigura un interval de tranzitie in care ambele parti sa se poata pregati pentru incetarea raportului de munca. 

 

Importanta perioadei de preaviz pentru angajatori

 

Perioada de preaviz este cruciala pentru angajatori deoarece le ofera timpul necesar pentru a gasi un inlocuitor potrivit pentru postul vacant. Aceasta ajuta la asigurarea unei tranzitii usoare, reducand riscurile asociate cu lipsa de personal si mentinand continuitatea activitatilor. De asemenea, preavizul permite angajatorului sa redistribuie sarcinile si sa minimizeze impactul plecarii unui angajat asupra echipei si afacerii.

 

Importanta perioadei de preaviz pentru angajati

 

Pentru un angajat, perioada de preaviz ii ofera acestuia timp sa-si finalizeze toate proiectele in derulare de la locul de munca si sa predea din responsabilitatile sale inlocuitorului. In cazul in care preavizul a aparut ca urmare a concedierii, aceasta perioada ii ofera angajatului timp pentru a-si cauta un nou loc de munca. 

Concedierea perfect legala - o lucrare exceptionala ce contine cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!

Sunt prezentate si prevederile legale (comentate) care reglementeaza concedierea, procedurile exacte ce trebuie aplicate, modele gata scrise de documente obligatorii.

Comanda Concedierea perfect legala AICI>>>

Durata preavizului

Durata preavizului difera in functie de motivul incetarii relatiei de munca (demisie sau concediere) si este reglementat prin prevederile Codului Muncii.

 

Preavizul in cazul demisiei

 

Conform art. 81 alin. (4) din Codul muncii, in cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. 

Functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului (asa cum prevede art. 277 din Codul Muncii). 

 

Preavizul in cazul concedierii 

 

In cazul concedierii individuale sau colective pentru motive care nu tin de persoana salariatului, in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a salariatului (stabilita prin expertiza medicala) si pentru concedierea in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca, perioada de preaviz nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare. (conform art. 75 din Codul Muncii).

ATENTIE!
1. Preavizul trebuie semnat de salariat ca a luat la cunostinta in caz contrar angajatul s-ar putea afla in preaviz fara sa stie. 

2. In cazul concedierii in perioada de proba, salariatul nu are drept de preaviz. Nici in situatiile in care concedierea a fost realizata din motive imputabile salariatului. 

VEZI AICI>>>Model Preaviz Concediere Individuala [ACTUALIZAT]

Intrebari frecvente cu privire la preaviz

Va prezentam mai jos raspunsuri de la specialisti la cele mai frecvente intrebari cu privire la dreptul de preaviz.

 

Cand are angajatul dreptul sa demisioneze fara preaviz? 

 

Salariatul are dreptul sa demisioneze fara perioada de preaviz in situatia in care angajatorul nu isi respecta obligatiile asumate prin contractul individual de munca. De asemenea, dupa ce angajatul si-a inaintat demisia cu perioada de preaviz, angajatorul poate renunta la aceasta perioada daca considera ca este in interesul companiei, permitand astfel incetarea imediata a contractului de munca. 

 

Ce se intampla daca angajatorul doreste sa trimita decizia de concediere cu preaviz dar angajatul a intrat in perioada de incapacitate temporara de munca?  

 

In perioada de incapacitate temporara de munca, contractul individual de munca se suspenda. Acest lucru inseamna ca nu se poate efectua nicio modificare asupra acestuia in aceasta perioada. Prin urmare, angajatorul trebuie sa astepte sa se finalizeze perioada de incapacitate temporara de munca pentru a se termina demersurile de concediere. 
Conform legislatiei muncii termenul de preaviz va curge dupa incetarea cauzei de suspendare a contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, preavizul se continua la revenirea salariatului din concediul pentru incapacitate temporara de munca.

 

Ce se intampla pe durata preavizului cu drepturile angajatului? 

 

Pe durata preavizului, angajatul isi pastreaza toate drepturile si obligatiile prevazute in contractul de munca, inclusiv dreptul la salariu si beneficiile asociate. Acesta trebuie sa continue sa isi desfasoare activitatea conform cerintelor postului, iar angajatorul are obligatia de a respecta toate prevederile legale si contractuale, inclusiv asigurarea conditiilor de munca adecvate. De asemenea, angajatul are dreptul de a-si utiliza zilele de concediu ramase, cu acordul angajatorului, si de a beneficia de toate protectiile sociale si juridice, inclusiv cele privind eventuale compensatii sau bonusuri. 

 

Preavizul este obligatoriu? 

 

Preavizul este obligatoriu in cazul demisiei si in cazul concedierii care nu tine de persoana salariatului. 

ATENTIE!

Demisia fara preaviz este permisa de legislatia din Romania doar in anumite cazuri speciale, de exemplu atunci cand drepturile angajatului sunt incalcate. 

 

Preavizul se plateste? 

 

Da, preavizul se plateste. Pe durata perioadei de preaviz, angajatul are dreptul sa primeasca salariul sau integral, conform contractului de munca. Acesta include toate elementele salariale, precum salariul de baza si eventualele sporuri sau beneficii aferente. Perioada de preaviz este considerata ca fiind muncita, iar angajatorul este obligat sa remunereze angajatul pentru intreaga perioada.

 

Concedierea perfect legala - o lucrare exceptionala ce contine cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!

 

Cate ore se lucreaza in preaviz? 

 

Programul de lucru nu se reduce in mod automat pentru angajatii care se afla in perioada de preaviz. Conform legislatiei muncii, angajatii care se afla in perioada de preaviz au dreptul sa ramana la locul de munca cu jumatate de norma numai daca la nivel de unitate sau la sector de activitate exista o clauza care reglementeaza aceasta facilitate salariatilor aflati in preaviz. In perioada 2007 -2010, in contractul colectiv de munca unic la nivel national a existat o astfel de clauza potrivit careia daca aveai program de 8 h, in perioada de preaviz se lucra doar 4 ore pe zi. Aceasta prevedere nu mai este valabila. 

 

In perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna?

 

In primul rand, este important de mentionat faptul ca este interzisa concedierea unui angajat in perioada de concediu de odihna, insa este posibil sa fie trimisa notificarea de preaviz pe perioada concediului de odihna, atat timp cat incetarea raporturilor de munca nu se va produce pe durata efectuarii zilelor de concediu.

Cu alte cuvinte, trebuie avut grija sa nu expire termenul de preaviz pe perioada efectuarii concediului de odihna.

IMPORTANT DE RETINUT!

Exista o diferenta semnificativa intre concediul de odihna si cel pentru incapacitate temporara de munca, si anume CO nu presupune suspendarea CIM. Prin urmare, se poate transmite notificarea de preaviz si in aceasta perioada. Pe de alta parte, concediul pentru incapacitate temporara de munca presupune suspendarea CIM si automat a termenului de preaviz. Acesta va curge de la revenirea angajatului din concediul de incapacitate temporara de munca. 

De asemenea, trebuie stiut ca in situatiile in care angajatul mai are de efectuat zile de CO si acesta nu le solicita in perioada de preaviz, angajatorul are obligatia acordarii perioadei de preaviz si la incetarea contractului de munca compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat. 

 

Te poti razgandi in perioada de preaviz? 

 

Legislatia muncii nu contine in mod specific prevederi cu privire la posibilitatea retragerii demisiei. Cu toate acestea, in practica, salariatul se poate razgandi cu privire la demisie cu o singura conditie, si anume: sa existe acordul explicit al angajatorului. Legea din Romania nu interzice modificarea sau revocarea deciziilor proprii ale angajatorului, cu conditia ca aceste actiuni sa fie neechivoce. 

Pentru a retrage demisia in mod corect, angajatul trebuie sa formuleze o cerere scrisa catre angajator, in care sa isi exprime intentia de a continua raporturile de munca. Aceasta solicitare trebuie facuta inainte de expirarea perioadei de preaviz, deoarece dupa acest moment, contractul individual de munca inceteaza definitiv. In aceasta situatie, singura modalitate de reluare a relatiilor de munca ar fi incheierea unui nou contract individual de munca, cu acordul ambelor parti.

Angajatorul are libertatea de a accepta sau respinge cererea de revocare a demisiei. Decizia sa poate fi influentata de diversi factori, cum ar fi daca a inceput deja procesul de recrutare pentru postul respectiv, daca a facut angajari noi sau daca au intervenit modificari in structura organizationala. In cazul in care angajatorul accepta retragerea demisiei, contractul individual de munca isi continua efectele in aceleasi conditii ca inainte de depunerea demisiei.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]