Un nou program european creste numarul locurilor de munca si competivitatea

16 Septembrie 2013
16 Septembrie 2013
Angajare si Concedierelocuri de muncacompetivitateainovareacomisia europeana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Inovarea la nivelul statelor membre UE a fost supusa recent unei noi analize care arata ca Suedia, Germania, Irlanda si Luxemburg sunt statele care fructifica cel mai bine inovarea. Rezultatele sunt reprezentate de un nou indicator propus de Comisia Europeana. "Indicatorul rezultatelor inovarii" masoara gradul in care ideile din sectoare inovatoare reusesc sa intre pe piata, creand locuri de munca mai bune si sporind competitivitatea Europei.

Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile nationale in domeniul inovarii, arata ca exista inca diferente semnificative intre tarile din Uniune. Intr-un context international, UE functioneaza bine in ansamblu, chiar daca se afla in continuare in urma unora dintre cele mai inovatoare economii din lume.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn, a declarat: "Pentru a fi lider in economia mondiala, Uniunea Europeana trebuie sa transforme un numar mai mare de idei stralucite in produse si servicii de succes. Ea trebuie, de asemenea, sa elimine decalajul ingrijorator existent la nivelul inovarii. Indicatorul propus ne va ajuta sa ne evaluam activitatea in acest sens si sa identificam domeniile in care tarile trebuie sa ia masuri."

Tarile aflate pe primele locuri la nivelul UE isi datoreaza pozitia cel putin unuia dintre urmatorii factori: o economie cu un numar mare de sectoare cu grad ridicat de cunostinte, intreprinderi inovatoare care se dezvolta rapid, niveluri ridicate de brevetare si exporturi competitive.

Noutatea adusa de indicatorul propus este ca acesta se concentreaza pe rezultatele inovarii. Ca atare, acesta completeaza tabloul de bord al Uniunii inovarii (TBUI) si indicele sintetic al inovarii (SII), care evalueaza performantele in materie de inovare ale statelor membre si ale UE dintr-o perspectiva mai ampla, in raport cu un set larg de 24 de indicatori ai inovarii, inclusiv resursele, volumele de activitate si rezultatele.

Exista o varietate mare de rezultate ale inovarii, acestea fiind diferite de la un sector la altul. Indicatorul propus se bazeaza pe patru componente care au fost alese pentru importanta lor la nivelul politicii.


    Inovarea tehnologica, masurata prin numarul de brevete.

    Ocuparea fortei de munca in activitati care implica un grad ridicat de cunostinte, ca procent din totalul locurilor de munca.


    Competitivitatea bunurilor si a serviciilor cu grad ridicat de cunostinte. Aceasta se bazeaza pe aportul produselor de tehnologie medie si inalta la totalul balantei comerciale si pe cota serviciilor cu grad ridicat de cunostinte in totalul exporturilor de servicii.

    Ocuparea fortei de munca in intreprinderile care se dezvolta rapid, din sectoare inovatoare.


Comparativ cu o serie de tari din afara sa, UE in ansamblu are rezultate bune. Elvetia si Japonia se detaseaza clar ca fiind cele mai performante, in timp ce UE se afla aproximativ la acelasi nivel cu Statele Unite in privinta rezultatelor inovarii.

Context

Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii are la baza cinci indicatori principali. Unul dintre acestia este imbunatatirea conditiilor de cercetare si dezvoltare (R&D), cu scopul de a ridica nivelul investitiilor combinate din sectorul public si cel privat in R&D pana la 3% din PIB. Pentru a completa acest indicator al intensitatii R&D, Consiliul European a incredintat Comisiei mandatul de a crea un singur indicator in materie de inovare.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]