Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 22 februarie – 6 martie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 6.194.500 de lei, din care 5.992.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
Au fost depistate 234 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 3778 de avertismente si au fost dispuse 7599 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 22 februarie - 6 martie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 1200 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 202.000 lei.
Din 2828 de angajatori controlati, au fost sanctionati 824 si s-au dispus 1584 de masuri de remediere a neconformitatilor.
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control in domeniul relatiilor de munca, al securitatii si sanatatii in munca, precum si cele privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, desfasurate de inspectorii de munca in perioada 22.02 – 6.03.2021, sunt disponibile pe site-ul Inspectiei Muncii
aici.
”In Programul cadru de actiuni pentru anul 2021, Inspectia Muncii a prevazut desfasurarea, in perioada 8 – 24 martie 2021, a unei Campanii nationale pentru verificarea respectarii prevederilor legale de catre agentii de plasare forta de munca in strainatate, in scopul diminuarii consecintelor juridice, economice si sociale negative ce decurg din fenomenul plasarii fortei de munca in strainatate in conditii ilegale.
Migratia fortei de munca este un fenomen inca prezent in societatea romaneasca, cetatenii romani apeland la societatile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de munca in strainatate.
Nerespectarea prevederilor legale pentru medierea si plasarea cetatenilor romani in strainatate poate fi un punct de plecare in constituirea traficului de persoane in scop de munca, urmate de consecinte sociale si economice grave. Pe de alta parte, amploarea fenomenului migratiei fortei de munca este generata de plecarile pe cont propriu, iar aceasta zona este greu de controlat si, de aceea, am elaborat impreuna cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale Planul de actiune pentru informarea si protectia lucratorilor sezonieri pentru anul 2021.
De asemenea, am conceput si derulam, impreuna cu MMPS, campanii de informare a cetatenilor romani care sunt in cautarea unui loc de munca in strainatate asupra drepturilor lor si a riscului de a fi exploatati in tarile de destinatie. In acest sens, pe site-urile Inspectiei Muncii, respectiv ale ITM-urilor, exista foarte multe informatii utile si, totodata, personal disponibil sa ofere consiliere telefonica persoanelor interesate”, a precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<