Un articol controversat al Codului muncii. Ce prevede art.41, referitor la fisa de post?

art 41 codul munciifisa postuluimodificare fisa postului
Un articol controversat al Codului muncii. Ce prevede art.41, referitor la fisa de post?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este vorba despre art. 41, care prevede la alin. (1) ca un contract individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
 
Daca art. 41 ar fi avut doar acest alineat, lucrurile ar fi fost clare si n-am fi vorbit acum despre nicio controversa. Doar ca legiuitorul a mai introdus alte doua alineate, referitoare la exceptiile de la regula de mai sus, si, in consecinta, a aparut o situatie neclara. Sa vedem despre ce este vorba.
 
Este perfect logic ca un contract individual de munca sa sufere modificari pe parcursul derularii lui. Fie salariatul nu mai este necesar pe pozitia pe care a fost angajat initial, ci pe o alta pozitie, fie apar elemente noi care trebuie inserate in contract, fie salariul sufera modificari, fie salariatul este promovat sau, dimpotriva, trecut intr-o pozitie de executie.
 
Doar ca toate aceste modificari nu pot interveni decat cu acordul salariatului. Contractul, prin definitie, este o intelegere intre parti si e logic ca, daca angajatorul schimba unilateral vreun termen al acestei intelegeri, nu mai putem vorbi despre o intelegere.
 
 
BLACK FRIDAY la legislatia muncii!
 
 
 
Problema, cum spuneam, este ca art. 41, care se refera la modificarea contractului de munca, nu se limiteaza la aceasta prevedere simpla, ci mai vine cu doua alineate suplimentare:
 
Art. 41 CODUL MUNCII 2021
 
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
 
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
 
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna. 
 
Si acum controversa anuntata in introducere: asadar, dupa ce consacra regula ca modificarea nu poate interveni decat prin acordul partilor, in afara de prevederea contrara expresa, legiuitorul spune ca „modificarea contractului individual de munca”
se refera (doar) la durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna. Ceea ce ridica o intrebare: asta inseamna ca alte elemente ale contractului pot fi modificate unilateral?
 

Concret, se poate modifica unilateral fisa postului?

 
Unele instante apreciaza ca, in cadrul aceluiasi post, al aceluiasi fel al muncii, salariatul nu s-ar putea opune unor modificari de atributii, deoarece nimeni nu se poate astepta ca fisa postului sa ramana vesnic aceeasi.
 
Dar, pe de alta parte, fisa postului face parte integranta din contractul de munca. Ea trebuie insusita de salariat, agreata si semnata de acesta. Daca salariatul refuza o modificare a fisei postului el nu va putea fi sanctionat disciplinar, deoarece nu a facut decat sa isi exercite un drept.
 
Salariatul nu trebuie sa respecte decat fisa postului pe care a semnat-o. E-adevarat, unii angajatori cred ca pot fenta aceasta prevedere si
introduc drept criteriu de evaluare „disponibilitatea pentru adaptare profesionala” (adica acceptarea de noi atributii, care nu sunt trecute in fisa postului) si evalueaza slab salariatii care refuza o astfel de adaptare. Dar nici aceasta solutie nu e perfecta, deoarece evaluarea se face, in esenta, tot pe baza atributiilor din fisa initiala a postului.
 
In consecinta, fisa postului nu poate fi modificata impotriva vointei salariatului. Ceea ce pot face angajatorii este sa redacteze de la inceput acest document in asa fel incat sa permita o anumita elasticitate si sa incerce sa anticipeze aceste probleme inca de la elaborarea Regulamentului intern si a criteriilor de evaluare profesionala.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
art 41 codul munciifisa postuluimodificare fisa postului

Data aparitiei: 17 Decembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un articol controversat al Codului muncii. Ce prevede art.41, referitor la fisa de post? Nota: 4.75 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]