Deficiente in transpunerea normelor UE privind recunoasterea calificarilor profesionale

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Iulie 2018
25 Iulie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
calificare profesionalacomisia europeananorme ue
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana a decis, in data de 19 iulie a.c, sa trimita scrisori de punere in intarziere catre 27 de state membre (toate statele membre cu exceptia Lituaniei) in legatura cu conformitatea legislatiei si practicilor lor nationale cu normele UE privind recunoasterea calificarilor profesionale (Directiva 2005/36/CE, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2013/55/UE.

UE a instituit un sistem modern de recunoastere a calificarilor si a experientei profesionale in intreaga UE. Acesta ii ajuta pe profesionistii care doresc sa se stabileasca sau sa isi ofere serviciile in alte state membre in recunoasterea calificarilor lor, garantand, in acelasi timp, un nivel sporit de protectie pentru consumatori si pentru cetateni. Asigurarea aplicarii coerente a acestor norme in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor este o preocupare majora a Comisiei.


Directiva privind recunoasterea calificarilor profesionale

Scrisorile de punere in intarziere vizeaza aspecte cruciale pentru functionarea Directivei privind recunoasterea calificarilor profesionale, in special introducerea cardului profesional european, mecanismul de alerta, posibilitatea de a avea acces partial la o activitate profesionala, proportionalitatea cerintelor lingvistice si infiintarea de centre de asistenta. In plus, Comisia ridica, de asemenea, probleme legate de transparenta si proportionalitatea obstacolelor in materie de reglementare in domeniul serviciilor profesionale, partial mentionate in Comunicarea din ianuarie 2017 privind recomandarile de reforma in domeniul reglementarii serviciilor profesionale.

Toate statele membre au acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie; in caz contrar, Comisia poate decide sa le trimita cate un aviz motivat.

Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politici ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeana in luna iulie includ 146 de scrisori de punere in intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de stat membru, 14 avize motivate si 16 trimiteri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totodata, Comisia inchide 80 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.

Pentru mai multe informatii despre procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.


Sursa: europa.eu


NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]