Deficiente in transpunerea normelor UE privind recunoasterea calificarilor profesionale

calificare profesionalacomisia europeananorme ue
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana a decis, in data de 19 iulie a.c, sa trimita scrisori de punere in intarziere catre 27 de state membre (toate statele membre cu exceptia Lituaniei) in legatura cu conformitatea legislatiei si practicilor lor nationale cu normele UE privind recunoasterea calificarilor profesionale (Directiva 2005/36/CE, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2013/55/UE.

UE a instituit un sistem modern de recunoastere a calificarilor si a experientei profesionale in intreaga UE. Acesta ii ajuta pe profesionistii care doresc sa se stabileasca sau sa isi ofere serviciile in alte state membre in recunoasterea calificarilor lor, garantand, in acelasi timp, un nivel sporit de protectie pentru consumatori si pentru cetateni. Asigurarea aplicarii coerente a acestor norme in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor este o preocupare majora a Comisiei.


Directiva privind recunoasterea calificarilor profesionale

Scrisorile de punere in intarziere vizeaza aspecte cruciale pentru functionarea Directivei privind recunoasterea calificarilor profesionale, in special introducerea cardului profesional european, mecanismul de alerta, posibilitatea de a avea acces partial la o activitate profesionala, proportionalitatea cerintelor lingvistice si infiintarea de centre de asistenta. In plus, Comisia ridica, de asemenea, probleme legate de transparenta si proportionalitatea obstacolelor in materie de reglementare in domeniul serviciilor profesionale, partial mentionate in Comunicarea din ianuarie 2017 privind recomandarile de reforma in domeniul reglementarii serviciilor profesionale.

Toate statele membre au acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie; in caz contrar, Comisia poate decide sa le trimita cate un aviz motivat.

Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politici ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeana in luna iulie includ 146 de scrisori de punere in intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de stat membru, 14 avize motivate si 16 trimiteri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totodata, Comisia inchide 80 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.

Pentru mai multe informatii despre procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.


Sursa: europa.eu


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calificare profesionalacomisia europeananorme ue

Data aparitiei: 25 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deficiente in transpunerea normelor UE privind recunoasterea calificarilor profesionale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]