Inspectia Muncii: aproape 200 de muncitori fara CIM pe santierul A7

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 Septembrie 2024
13 Septembrie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
inspectia muncii autostrada A7contract individual de munca
Inspectia Muncii: aproape 200 de muncitori fara CIM pe santierul A7
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti mai putin bune de la Inspectia Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Buzau, care a desfasurat o serie de actiuni de control pe parcursul mai multor zile pe santierul Autostrazii A7, in zona Stilpu, pe lotul 3 al proiectului. Controlul a scos la iveala mai multe situatii neplacute si a dus la identificarea a 190 de persoane care lucrau fara contract individual de munca pentru o firma infiintata in 2024.

Concret, contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa si inmanarea salariatului a unui exemplar, ii revine
angajatorului.

Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in Registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitati, observa Inspectia Muncii.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale:

„Cei care accepta sa lucreze fara forme legale trebuie sa inteleaga riscurile la care se expun, neavand acces la protectia sociala, pensie sau asigurari de sanatate. Vom intensifica verificarile si controalele pentru a proteja drepturile lucratorilor si a asigura respectarea legislatiei in domeniul muncii”.

Inspectorii ITM solicita din start aceste instructiuni si fise pe linie SSM! Kit-ul cu fise si instructiuni SSM aceste obligatorii costa doar 130 lei, plus 5% TVA, detalii AICI >>>

„In momentul verificarilor, lucratorii care desfasurau activitati fara forme legale au incercat sa fuga pe camp, fiind identificati ulterior de echipajele de jandarmi venite in sprijinul nostru. Aceste incalcari constituie o incalcare a prevederilor Codului Muncii, conform art. 15^1 privind munca nedeclarata. Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sanctionat cu o amenda in valoare de 200.000 de lei, maximumul prevazut de lege”, a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector de stat general al Inspectiei Muncii.

Ce sanctiuni au fost luate?

Pe langa sanctiunea contraventionala s-au dispus masuri obligatorii,cum ar fi incheierea contractelor individuale de munca si inregistrarea acestora conform legii, precum si plata contributiilor sociale si a salariilor pentru perioada lucrata de angajati.

Controalele se desfasoara in temeiul si cu respectarea urmatoarelor acte normative:

  1. Legea nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata ,cu modificarile si completarile ulterioare;
  2. Hotararea Guvernului nr. 488/2017 privind aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Inspectiei Muncii;
  3. Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
  4. Legea nr.252/2003 privind registrul unic de control cu modificarile si completarile ulterioare;
  5. Legea nr.270/2017 a prevenirii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]