Mediul de afaceri din Romania se confrunta cu o problema care nu e noua, dar care a ramas inca nerezolvata.
Astfel, in tara noastra e in continuare nevoie de o corelare a ofertei educationale cu nevoile mediului de afaceri, iar universitatile ar trebui sa colaboreze mai mult cu industria, pentru ca studentii nu sunt pregatiti corespunzator si firmele sunt nevoite sa-i instruiasca aproximativ un an dupa angajare, potrivit declaratiei facute de Radu Tatucu, membru al echipei de cercetare al Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP), la un seminar pe tema capitalului uman gazduit de BNR.
El a aratat ca o problema majora in Romania o reprezinta colaborarea foarte scazuta intre universitati si industrie.
"Foarte mult potential este irosit sau ar putea fi folosit mult mai bine printr-o colaborare mai stransa intre universitati si mediul de afaceri", a spus Tatucu.
In acest sens, ar trebui dezvoltate centre de instruire vocationale specializate. Totodata, este nevoie de instruirea continua a profesorilor, reprezentantul GRASP considerand ca, desi cursurile pentru profesori pot exista pe hartie, in realitate nu sunt implementate in practica.
40 Modele de Regulament Intern
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
El a mai aratat ca universitatile ar trebui sa realizeze evaluarea performantelor absolventilor prin prisma competentelor dobandite de studenti si a angajabilitatii, precizand ca universitatile de prestigiu din lume aplica aceste evaluari pentru o mai buna performanta atat a universitatii, pentru a pregati mai bine studentii, cat si ca indicator pentru mediul de afaceri.
In Romania cheltuielile publice destinate educatiei sunt semnificativ sub media statelor Uniunii Europene si trebuie realizate investitii in capitalul uman pentru a fi o tara dezvoltata si competitiva peste 20-30 de ani. Absenta acestor investitii sau amanarea lor va determina intrarea Romaniei intr-un cerc vicios din care cu greu se va mai putea iesi.
Sursa: Mediafax