Ce calitate a muncii vor presta cei 50% absolventi care anual nu iau bacalaureatul?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Februarie 2020
13 Februarie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
angajare absolventi liceubacalaureatlocuri de munca 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a dezbatut recent calitatea si precaritatea locurilor de munca din Romania, facand referire la absolventii de liceu care, in procent de 50%, nu reusesc sa treaca de examenul de bacalaureat, an de an. 
 
"E clar ca inteligenta artificiala si provocarile aduse de inteligenta artificiala vor schimba radical piata muncii in perioada urmatoare. (...) Cand ai an de an 50% absolventi de liceu fara bacalaureat si fara nicio alta competenta, atunci punem intrebarea: ce fel de locuri de munca, si care e calitatea muncii pe care acesti tineri o vor putea presta?", a declarat Nicolae Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, la o dezbatere privind calitatea si precaritatea locurilor de munca din Romania, citat de Agerpres.
 
Totodata, potrivit aceleiasi surse, reprezentantul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania a atras atentia asupra unui studiu realizat in SUA, potrivit caruia mai mult de jumatate din locurile de munca pe care le vor ocupa tinerii din scolile americane nu s-au inventat inca.
 
"Apar tot felul de lucruri care afecteaza calitatea muncii, calitatea vietii, dar pe care trebuie sa le anticipam, pentru ca miscarile vor fi foarte rapide si de multe ori radicale. Amintesc un studiu american care stipula ca peste 65% din locurile de munca pe care le vor avea cei care se afla in perioada de formare in Statele Unite nu exista inca. Deci viitoarele lor locuri de munca nu exista inca in perioada in care ei se formeaza. Este clar ca acest fenomen naste o crestere a clivajului intre oameni competenti si oameni mai putin competenti, evident cu consecintele materiale expuse", a apreciat Cristian Parvan, potrivit Agerpres.
 
Secretarul general al AOAR considera, de asemenea, ca pentru o calitate oferita prin locurile de munca ar trebui sa existe locuri de munca de inalta calificare, reflectate in PIB:
 
"Este clar, calitatea locurilor de munca inseamna in primul rand Produs Intern Brut, pentru ca daca ai locuri de munca de calitate inseamna ca valoarea adaugata a muncii respective contribuie mai mult la cresterea Produsului Intern Brut si a resurselor bugetare. Un exemplu care ne place nu ne place, o sa-l vedeti pe informatiile care circula: cresterea formidabila a locurilor de munca de calitate, respectiv competenta, in Ungaria, care inregistreaza pe aceasta baza exporturi de peste 100 de miliarde de euro si are excedent comercial. in asta se traduce in final calitatea locurilor de munca si se rasfrange asupra intregii populatii, pentru ca tot ceea ce se prezinta si in studii si vad ca preocupa Europa si ar trebui sa ne preocupe si pe noi, in primul rand, este cum imbunatatim calitatea locurilor de munca, insa nimeni nu spune sursa locurilor de munca. Ce fel de locuri de munca asiguram in Romania? Ma refer la faptul ca locurile de munca, pentru a reduce si gradul de saracie, trebuie sa fie locuri de munca de cat mai inalta calificare. Daca ramanem tributari numai unor activitati ce implica doar calificari reduse putem sa discutam despre ce salarizare si protectie doriti", a adaugat Cristian Parvan.
 
Referitor la cresterea salariului minim din Romania, Cristian Parvan o considera ca fiind una agresiva, care are deja efecte prin scaderea locurilor de munca in anumite industrii.
 
"Provocarea mea cea mai simplista este: daca va deschideti un magazin la scara blocului la care locuiti si angajati doi vanzatori, ce salariu le dati? Si raspunsul unanim a fost salariul minim pe economie. S-a marit salariul minim si nimeni n-a putut contesta, nici patronatele nu s-au opus cresterii salariului minim. Cresterea agresiva a salariului minim deja incepe sa se arate: azi era o informatie, o ultima informatie cum ca numarul de locuri de munca din industria pielariei s-a redus cu 50% in doi ani. Per ansamblu, ceea ce ingrijoreaza mediul de afaceri si ar trebuie sa ingrijoreze pe toata lumea este ca industria, cu care noi ne-am falit ani de zile, de la 26% a ajuns la 23% si are doi ani consecutivi, 2018 si 2019, in care industria si-a redus ponderea in PIB", a explicat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, citat de sursa amintita. 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]