"Buna ziua! Doresc o instructiune proprie pentru cafenea sau barista in cadrul unei cafenele. Multumesc"
Raspunsul specialistilor:
Instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca pentru barmanul preparator de cafea (barista)
Prevederi generale
Continut
Art. 1
Instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca pentru barmanul preparator de cafea (barista), sunt reglementari specifice cu aplicabilitate interna, obligatorii, care cuprind prevederi si masuri de eliminare sau diminuare a pericolelor de accidentare si imbolnavire profesionala, specifice acestui tip de activitate.
Activati in sectorul HORECA? Aceste 17 modele de fise de post sunt concepute special pentru angajatii dvs.! Le primiti gata redactate! Efort zero pentru dvs. si, in plus, eliminati riscul unor amenzi dure, detalii AICI >>>
Conform abordarilor din Legea nr. 319/2006, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii aprobate prin H.G. nr.1425/2006, precum si din alte acte normative, sistemul de munca este tratat ca un sistem compus din urmatoarele elemente ce interactioneaza :
executantul – omul implicat nemijlocit in executarea sarcinii de munca;
sarcina de munca – totalitatea actiunilor ce trebuie efectuate prin intermediul echipamentelor de munca si in anumite conditii de mediu, pentru realizarea procesului de munca;
mijloacele de productie - totalitatea echipamentelor de munca (instalatii, utilaje, masini, aparate, dispozitive, scule, unelte, etc.) si a obiectelor muncii (materii prime, materiale, etc.), care se utilizeaza in procesul de munca;
mediul de munca – ansamblul conditiilor fizice, chimice, biologice si psiho-sociale, in care unul sau mai multi executanti isi realizeaza sarcina de munca.
Scop
Art. 2
Scopul acestor instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca consta in stabilirea unor masuri de eliminarea sau diminuarea a pericolelor de accidentare a lucratorilor, specifice celor patru elemente ale sistemului de munca mentionate mai sus.
Art. 3
Cadrul legislativ de referinta in vigoare
• Legea nr. 319/2006 securitatii si sanatatii in munca;
• H.G. nr. 1.425/2006 privind normele metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 cu modificarile si completarile ulterioare;
• H.G. nr. 971/2006 privind cerinte minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca;
• H.G. nr. 1.091/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate la locul de munca;
Terminologie:
lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;
angajator - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii;
alti participanti la procesul de munca - persoane aflate in intreprindere si/sau unitate, cu permisiunea angajatorului, in perioada de verificare prealabila a aptitudinilor profesionale in vederea angajarii, persoane care presteaza activitati in folosul comunitatii sau activitati in regim de voluntariat, precum si someri pe durata participarii la o forma de pregatire profesionala si persoane care nu au contract individual de munca incheiat in forma scrisa si pentru care se poate face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba;
reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca;
prevenire - ansamblul de dispozitii sau masuri luate ori prevazute in toate etapele procesului de munca, in scopul evitarii sau diminuarii riscurilor profesionale;
eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune;
accident de munca - vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
boala profesionala - afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca;
echipament de munca - orice masina, aparat, unealta sau instalatie folosita in munca;
echipament individual de protectie - orice echipament destinat a fi purtat sau manuit de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv;
loc de munca - locul destinat sa cuprinda posturi de lucru,situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii;
pericol grav si iminent de accidentare - situatia concreta, reala si actuala careia ii lipseste doar prilejul declansator pentru a produce un accident in orice moment;
stagiu de practica - instruirea cu caracter aplicativ, specifica meseriei sau specialitatii in care se pregatesc elevii, studentii, ucenicii, precum si somerii in perioada de reconversie profesionala;
securitate si sanatate in munca - ansamblul de activitati institutionalizate avand ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii fizice si psihice, sanatatii lucratorilor si a altor persoane participante la procesul de munca;
incident periculos - evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/si din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucratorii, dar ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari si/sau a cauzat ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale;
servicii externe - persoane juridice sau fizice din afara intreprinderii/unitatii, abilitate sa presteze servicii de protectie si prevenire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, conform legii;
accident usor - eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile;
boala legata de profesiune - boala cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanti sunt de natura profesionala.
barmanul preparator de cafea (barista) – lucrator care desfasoara activitati de preparare si servire de espresso si alte bauturi pe baza de cafea utilizand echipamente si ustensile specific cafenelei.
Art. 4
Prevederile prezentelor instructiuni proprii se aplica in mod cumulativ cu prevederile instructiunilor proprii generale elaborate de societate.
Revizuirea instructiunilor
Art. 5
Prezentele instructiuni proprii se vor revizui ori de cate ori este necesar, ca urmare a modificarilor de natura legislativa, a schimbarilor tehnologice, a modificarii echipamentelor de munca, cu ocazia modificarii proceselor de munca, in situatia producerii accidentelor de munca sau ca urmare a masurilor dispuse de inspectorii de munca in urma controalelor. Orice revizuire sau completare necesita aprobarea conducerii institutiei.
Obligatiile lucratorilor privind securitatea si sanatatea in munca
Art. 6
Fiecare lucrator trebuie sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.
(1) In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prezentate, lucratorii au urmatoarele obligatii:
a) sa utilizeze corect masinile, aparatura, uneltele, substantele periculoase, echipamentele de transport si alte mijloace de productie;
b) sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare,
sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare;
c) sa nu procedeze la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor, instalatiilor tehnice si cladirilor, si sa utilizeze corect aceste dispozitive;
d) sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si
sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie;
e) sa aduca la cunostinta conducatorului locului de munca si/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana;
f) sa coopereze cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre
inspectorii de munca si inspectorii sanitari, pentru protectia sanatatii si securitatii lucratorilor;
g) sa coopereze, atat timp cat este necesar, cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, pentru a permite angajatorului sa se asigure ca mediul de munca si conditiile de lucru sunt sigure si fara riscuri pentru securitate si sanatate, in domeniul sau de activitate;
h) sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei din domeniul securitatii si
sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora;
sa dea relatiile solicitate de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari.
j) sa participe la instructajele de securitate si sanatate in munca si p.s.i.
Examinarea medicala
Art. 7
Examinarea si avizarea medicala sunt obligatorii pentru exercitarea meseriei de barman preparator de cafea (barista), atat la angajare, cat si periodic.
Instruirea personalului
Art. 8
Intervalul dintre doua instructaje periodice va fi stabilit prin Programul de instruire-testare, dar nu va depasi 6 luni.
Conducerea societatii va urmari ca pizzarii sa primeasca o instruire adecvata si informatii privind riscurile la care se expun in cazul in care aceste activitati nu sunt executate corect.
Salariatii vor fi informati, periodic, asupra masurilor luate de conducerea societatii pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca.
Organizarea locului de munca
Art. 9
Toate caile de acces vor fi mentinute in stare de curatenie, libere de orice obstacole.
Art. 10
Mobilierul va fi amplasat astfel incat sa se obtina o stabilitate corespunzatoare. Rafturile se vor prinde de pereti prin dispozitive de prindere. Periodic se va verifica orizontalitatea rafturilor.
Art. 11
In dreptul echipamentelor cu actionare electrica se va prevedea gratar de lemn sau covor de cauciuc.
Art. 12
Spalarea si curatarea echipamentelor pentru preoararea cafelei se va efectua numai dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica a acestora.
Art. 13
Prizele de alimentare vor fi de tip “Shuco” cu legatura de protectie la priza de pamant.
Art. 14
Locul de depozitare al gunoiului va fi amplasat la distanta considerabila de zona de lucru.
Art. 15
Exploatarea aparatelor de preparare a cafelei se va face conform cartilor tehnice ale acestor echipamentelor.
Art. 16
Personalul din cafenele este obligat sa poarte echipamentul individual de protectie acordat.
Art. 17
Curatenia la locul de munca se va efectua ori de cate ori este necesar pentru a preintampina alunecarea sau impiedicarea barmanilor, in acest spatiu fiind interzis accesul altor persoane.
Art. 18
Receptia si livrarea produselor se efectueaza prin locuri special amenajate...continuarea pe PortalSSM >>>