Ocuparea functiilor in domeniul IT - angajarea este posibila in lipsa unor studii superioare de specialitate? CONDITII

Ocuparea functiilor in domeniul ITstudii functii ITconditii angajare IT
Ocuparea functiilor in domeniul IT - angajarea este posibila in lipsa unor studii superioare de specialitate? CONDITII
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Din punct de vedere legal, o companie privata poate angaja 2 candidati care nu au studii sau certificari in domeniu dupa cum urmeaza. Se doreste angajarea unui candidat pe codul COR 251101, proiectant sisteme informatice si are diploma de bacalaureat, tehnician operator tehnica de calcul. Cel de-al doilea candidat are diploma de liceu, filiera teoretica, profil uman si pozitia pe care se doreste angajarea este Manager Proiect Informatic, cod COR 251206. Mentionez faptul ca niciunul dintre candidati nu urmeaza cursurile vreunei universitati si nu vor beneficia de scutiri fiscale. Nu am gasit niciun articol legal prin care o companie privata este obligata sa angajeze candidati doar cu studii finalizate pentru IT daca nu beneficiaza de scutiri fiscale, insa ar fi ideal sa am parerea unui expert."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform Ordinului ministrul cercetarii, inovarii si digitalizarii, ministrul educatiei, ministrul muncii si solidaritatii sociale si ministrul finantelor nr. 20463/3964/967/1415/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator:
 
Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania! 
 

Angajare in IT - conditii

 
Art. 1
(1) Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) posturile pe care sunt angajati corespund celor din lista care cuprinde ocupatiile si activitatile prevazute la sectiunile 1 si 2 din anexa; Programator ajutor este prevazut la pozitia 9 din anexa.
b) postul face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel putin unul dintre urmatoarele domenii, evidentiat in organigrama angajatorului: tehnologia informatiei si a comunicatiilor, inteligenta artificiala si tehnologii digitale emergente, administrare fiscala in format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare si transformare digitala;
c) detin o diploma de licenta obtinuta in urma finalizarii unei forme de invatamant superior de lunga sau de scurta durata sau in urma finalizarii ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii;
e) veniturile anuale prevazute la lit. d) au o valoare care reprezinta cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe venit.
 

Scutirea de impozit in IT

 
(2) Societatile care se infiinteaza in cursul anului fiscal sunt exceptate de la indeplinirea conditiei prevazute la alin. (1) lit. d) pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator, in vederea beneficierii de facilitatea fiscala prevazuta la alin. (1).
 
Astfel, referitor la conditia studiilor, ordinul prevede in art.1 alin. (1) lit. c) ca persoanele scutite de impozit trebuie sa detina o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
 
Rezulta ca ordinul nu conditioneaza incadrarea pe o functie din cele pentru care se acorda scutirea de indeplinirea unor conditii de specializare. Condtia impusa de ordin este aceea ca persoana in cauza sa detina o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau sa detina o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa ordinului.
 
Daca nici in situatia acordarii facilitatilor nu este ceruta conditia specializarii cu atat mai putin daca nu se acorda facilitati angajarea este posibila si in lipsa unor studii superioare de specialitate.
 
Conform art. 15 alin.  (2) din OG 129/2000 privind formarea profesionala a adulÅ£ilor, standardul ocupaÅ£ional, respectiv standardul de pregatire profesionala, este documentul care precizeaza competenÅ£ele profesionale necesare practicarii unei ocupaÅ£ii, respectiv specifice unei calificari.
 
Aceste standarde ocupationale se gasesc aici http://www.anc.edu.ro/standarde-ocupationale, dar nu exista standarde pentru fiecare ocupatie.  De regula sunt reglementate conditii de studii in aceste standarde, insa pentru cele doua ocupatii eu nu am gasit standard ocupational. Daca exista standard ocupational pentru o ocupatie este necesar sa se respecte cerinta de studii prevazuta de standard.
 
Un raspuns oferit de catre experti de la PortalCodulMuncii, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ocuparea functiilor in domeniul ITstudii functii ITconditii angajare IT

Data aparitiei: 29 Ianuarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ocuparea functiilor in domeniul IT - angajarea este posibila in lipsa unor studii superioare de specialitate? CONDITII Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    eNews Resurse Umane

    Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
    Descarcati GRATUIT raportul special

    "Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
     

     


     
    Atentie la TELEMUNCA!
    Cazuri practice, solutii si exemple

    Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

    "Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

    Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
    [x]