Conform art. 80 alin. (1) din Legea 76/2002:
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.
"Daca o societate a organizat programe de tip academie prin care a angajat absolventi in domeniul IT, devine aplicabila excluderea mentionata de art. 80 alin 3 lit. b? "angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca cu absolventii institutiilor de invatamant, cu exceptia situatiei in care pentru persoanele respective au fost incheiate contracte individuale de munca pe perioada vacantelor, in conditiile Legii nr. 72/2007, cu modificarile ulterioare, indiferent daca au beneficiat sau nu de stimulent financiar".
Raspunsul specialistilor:
Alin. (3) lit. b) a aceluiasi articol stabileste:
Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2):
b) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca cu absolventii institutiilor de invatamant, cu exceptia situatiei in care pentru persoanele respective au fost incheiate contracte individuale de munca pe perioada vacantelor, in conditiile Legii nr. 72/2007, cu modificarile ulterioare, indiferent daca au beneficiat sau nu de stimulent financiar;
Prin urmare, societatea nu va beneficia de suma de 2.250 lei pentru absolventul cu care a avut incheiat contract individual de munca in ultimii 2 ani.
Prin exceptie, societatea va beneficia de suma de 2.250 lei pentru absolventul cu care a avut incheiat contract individual de munca in ultimii 2 ani daca acest contract a fost incheiat in temeiul Legii 72/2007.
Conform art. 1 din Legea 72/2007:
Angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, contractul individual de munca trebuie sa fi fost incheiat pe durata determinata a vacantei indiferent daca angajatorul a beneficiat sau nu de stimulentul mentionat in Legea 72/2007.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<