In practica s-a ridicat intrebarea: sunt admisibile ca probe in litigiile de munca inregistrarile unor convorbiri telefonice? Si, mai ales, pot fi admise astfel de inregistrari chiar daca interlocutorul nu a fost incunostintat ca este inregistrat? Intr-adevar, noile tehnologii permit noi optiuni de probare a drepturilor partilor, care insa pot genera riscuri in ceea ce priveste dreptul la viata privata consacrat in art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Inregistrarea telefonica - poate constitui o proba relevanta in cazul unui litigiu de munca?
Cu privire la problema admisibilitatii inregistrarilor, instantele romanesti tind sa echilibreze prerogativa manageriala a angajatorului cu dreptul salariatului la viata privata si cu datoria de bunacredinta.
La o intalnire de unificare a practicii judecatorilor specializati in litigii de munca (2023) s-a decis ca, de vreme ce normele de protectie a datelor personale protejeaza numai persoanele fizice, angajatorul nu poate beneficia de protectia oferita de lege. In consecinta, angajatorul, in calitate de persoana juridica, nu poate invoca incalcarea dispozitiilor referitoare la viata privata, intrucat nu intra in domeniul de aplicare al textelor protective. In acest sens, interlocutorul discutiei inregistrate nu actioneaza in calitate de persoana fizica, ci in calitate de reprezentant al angajatorului, actele acestuia fiind considerate actele persoanei juridice insesi.
Dar problema a ramas controversata, avand in vedere, pe de o parte, reglementarile Regulamentului General de protectie a datelor, iar pe de alta parte, dispozitiile art. 74 din Codul civil potrivit carora este considerata o atingere adusa vietii private captarea ori utilizarea vocii unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia.
Ca urmare, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat printr-o decizie data in recurs in interesul legii, obligatorie pentru toate instantele din tara. In prezent, chestiunea admisibilitatii probei inregistrarilor a fost transata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 39 din 16 septembrie 2024, care a statuat: „Proba cu inregistrarea unei convorbiri telefonice intre un salariat si un alt salariat sau reprezentant al angajatorului, solicitata intr-un litigiu impotriva angajatorului, este admisibila, chiar daca inregistrarea a fost efectuata fara acordul si/sau informarea prealabila a interlocutorului, cu conditia asigurarii unui just echilibru intre dreptul la proba, pe de o parte, si dreptul la viata privata, pe de alta parte, in sensul ca incuviintarea probei trebuie sa fie indispensabila exercitiului dreptului la proba si strict proportionala cu acest scop“.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
(Decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 39 din 30 ianuarie 2024 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 87 alin. (1) lit. d) si ale art. 91 alin. (1) si (3)-(6) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, in redactarea anterioara intrarii in vigoare a Legii nr. 87/2017 pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, precum si ale art. 12 si 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, in redactarea anterioara intrarii in vigoare a Legii nr. 54/2019 pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 377 din 23 aprilie 2024).
...un studiu de caz prezentat in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, detalii AICI >>>