Directorii de companii medii, increzatorii in perspectivele lor de crestere

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
15 Iunie 2017
15 Iunie 2017
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
companii medii evolutie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Organizatiile de dimensiuni medii de la nivel global (cu venituri anuale intre 1 si 3 miliarde USD) nu dau niciun semn de stagnare in mediul de astazi, marcat de incertitudini geopolitice, conform raportului EY Growth Barometer.

Peste o treime (34%) dintre companiile de dimensiuni medii intentioneaza sa atinga o crestere de 6 - 10% in acest an, depasind cu peste 3-7% ultima prognoza de crestere a PIB-ului global, de 2,7%, emisa de Banca Mondiala.

Barometrul EY are la baza un sondaj derulat in randul a 2.340 executivi din companii de dimensiuni medii din 30 de tari. In ciuda tensiunilor geopolitice, a populismului in crestere, a intensificarii aplicarii automatizarii si inteligentei artificiale (AI) si a deficitului de talente, 89% dintre lideri vad oportunitati de crestere pentru companiile lor. In plus, 14% dintre companiile chestionate aspira la o crestere de peste 16%.

Ambitiile de crestere difera in functie de regiunea geografica

Chiar daca le asteapta doi ani de negocieri legate de Brexit, companiile de tip start-up (cu mai putin de cinci ani de activitate) cu sediul in Marea Britanie demonstreaza cel mai inalt nivel de incredere dintre tarile cercetate. Start-up-urile britanice sunt cele mai pozitive in privinta planurilor de crestere pentru 2017, 26% dintre ele urmarind o crestere intre 11 si 25%, iar alte 23% - o crestere anuala de peste 26%.

Insa, daca ne uitam la pietele mai mari, constatam diferente semnificative intre cea mai mare economie din lume – Statele Unite (unde doar ceva mai mult de o treime, 35%, din companii si-au planificat o crestere de sub 5%) si cei doi „tigri economici” ai lumii – China si India (unde 42% dintre companii tintesc rate de crestere intre 6 si 10%). Mai mult, un sfert din companiile care apartin economiilor “tigru” au tinte de crestere pentru anul curent cuprinse intre 11 si 15%.

"Inca o data, Romania se inscrie in cadrul tendintei globale. Dinamica ascendenta a mediului economic determina un optimist pronuntat al jucatorilor din piata, in ciuda diverselor turbulente si  incertitudini inregistrate de climatul economic. Patrunderea agresiva a tehnologiei in multe sectoare de activitate, competitia din ce in ce mai acerba pentru resurse umane de calitate si volatilitatea mediului legislativ nu au diminuat optimismul executivilor diverselor firme," spune Horatiu Pirvulescu, Growth Markets Leader, EY Romania.

Tehnologia si talentele – pe primele locuri in agenda companiilor

Tehnologia si talentele au fost identificate de executivii sondati drept cele mai mari provocari cu care se confrunta managerii de top ai companiilor de dimensiuni medii, si, in acelasi timp, instrumentele cu care aceste companii pot depasi provocarile si pot sa ramana agile. Talentele sunt mentionate ca prioritate de top (23%), inaintea imbunatatirii operationale (21%), reducerii birocratiei (12%) si acordurilor favorabile (8%), in cadrul unui clasament al principalelor elemente necesare pentru atingerea ambitiilor curente legate de crestere.

Un procent uimitor de 93% dintre executivi considera tehnologia un instrument de atragere a talentelor de care companiile au nevoie. Noile dezvoltari din zona inteligentei artificiale (AI) imbunatatesc procesele de recrutare si de selectie a talentelor pentru start-up-urile inovatoare care cauta specialisti.

Pentru a alimenta ambitiile de crestere ale organizatiilor pe care le conduc, peste un sfert (27%) din executivi intentioneaza sa creasca numarul angajatilor cu program normal de lucru, iar alti 14% numarul angajatilor cu program scurt. Avand in vedere impactul in crestere al „economiei de tip gig” asupra modelelor de munca si trecerea la utilizarea de forta de munca provizorie, specializata, aproape una din cinci companii (18%) intentioneaza sa lucreze cu profesionisti independenti, care sa le ajute in atingerea planurilor de crestere si in completarea serviciilor care le lipsesc si de care au nevoie.

Cu toate acestea, dincolo de aceste rezultate globale se regasesc diferente semnificative intre companii, in privinta planurilor de angajare de personal. Majoritatea companiilor americane (55%) intentioneaza sa pastreze nivelul actual de personal, comparativ cu 31% dintre executivii de la nivel global.

In cazul companiilor de tip start-up, aceste planuri se prezinta diferit, 53% dintre acestea intentioneaza sa-si mareasca numarul de angajati cu program normal de lucru. Aproape un sfert (23%) din numarul total de start-up-uri planifica sa angajeze mai multi profesionisti independenti sau freelanceri.

Robotizarea nu inseamna renuntarea la talente

In timp ce doar 6% dintre organizatiile de dimensiuni medii utilizeaza deja automatizarea robotizata a proceselor (RPA) pentru unele procese de afaceri, viziunea distopica legata de concedieri pe scara larga nu este impartasita de acesti lideri de afaceri. 15% dintre executivi considera ca adoptarea RPA va genera o reducere de personal mai mica de 10%. Acest rezultat ilustreaza faptul ca liderii companiilor de dimensiuni medii intentioneaza sa adopte selectiv RPA in eficientizarea anumitor operatiuni de rutina, dar ca accesorii necesare talentelor umane, nu ca inlocuitor.


Sursa: Mediafax.biz


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]