Inainte de introducerea oricarui sistem de recompensare, trebuie sa analizati daca in firma dvs. sunt indeplinite toate conditiile necesare aplicarii cu succes.
In acest scop va recomandam sa verificati daca:
1. Nevoile, respectiv problemele care impun introducerea unei astfel de scheme sunt clar identificate si sunt justificate.
De exemplu:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In organizatia dvs. aveti angajati foarte valorosi, pe care doriti sa-i retineti si a caror plecare ar avea consecinte majore asupra imaginii firmei si asupra portofoliului de clienti.
Managerii aduc intr-adevar o valoare adaugata firmei, iar intreg pachetul de beneficii oferite nu mai corespunde gradului lor de implicare in activitatea firmei.
2. Angajatii pe care doriti sa-i implicati in schema au dovedit un comportament etic.
3. Compania are perspective de dezvoltare atat in plan economic, cat si din punctul de vedere al carierei profesionale, pe termen mediu si lung.
4. Schema de recompensare contribuie semnificativ la modificarea sau sustinerea comportamentului angajatilor beneficiari.
De exemplu, avantajele oferite prin aceasta schema depasesc cu mult alte pachete de beneficii de pe piata.
Managerul HR dorit
... de cele mai mari companii din lume
Cum sa aduci profituri incredibile in companie
Indiferent cat de dificile si numeroase sunt sarcinile tale...
5. Avantajele si dezavantajele schemei sunt identificate in totalitate, mai ales din perspectiva controlului asupra societatii.
De exemplu, asigurati-va ca veti avea in continuare pachetul de actiuni majoritar, care va permite puterea de decizie.
6. Schema de recompensare prin impartirea rezultatelor este in concordanta cu politicile de resurse umane ale firmei, este adecvata culturii organizationale si este atractiva pentru personal.
7. Introducerea unui sistem nu trebuie sa reprezinte „un soc” pentru angajati; de aceea, firma dvs. ar trebui sa aiba o cultura organizationala care promoveaza, de exemplu, motivarea financiara in functie de competente si de valoarea contributiei la dezvoltarea companiei.
8. Exista proceduri clare pentru punerea in practica a schemei de recompensare si aceasta poate fi administrata corespunzator.
9. A fost realizata o analiza cost - beneficiu pentru schema in cauza si rezultatele ei au fost acceptate de actionarii companiei.
10. Sistemul nu creeaza perceptii de inechitate si nu va afecta negativ comportamentul angajatilor.
11. Obiectivele schemei de recompensare sunt clar definite, in functie de nevoile firmei dvs.: este nevoie sa rasplatiti performanta, sa reduceti fluctuatia de personal, sa fidelizati angajatii valorosi.
Sursa: Managementul Resurselor Umane: Eficienta, Rentabilitate, Profit