ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate

Gabriela Dita
Gabriela Dita
09 Octombrie 2024
09 Octombrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
adeverinta recunoastere calificare profesionalaformare profesionala strainatate
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru recunoasterea calificarilor profesionale cetatenii romani si cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene, cetatenii din statele semnatare ale acordului privind Spatiul Economic European si din Confederatia Elvetiana, care au studiat in Romania, pot solicita, in scopul desfasurarii activitatii didactice la nivel de invatamant superior in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau din Confederatia Elvetiana, in mod independent sau ca salariat, eliberarea adeverintei de conformitate a studiilor universitare cu prevederile Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale, cu modificarile ulterioare.

Adeverinta de conformitate a studiilor universitare poate fi solicitata in baza actelor de studii universitare eliberate de institutii de invatamant superior acreditate din cadrul sistemului national de invatamant superior din Romania si a atestatelor de recunoastere a studiilor emise de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, daca este cazul.

Adeverinta se elibereaza in limba romana si in limba engleza, modelul acesteia fiind prevazut in Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nr. 5.429 din 8 iulie 2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 682 din 16 iulie 2024.

Adeverinta se elibereaza titularului sau unei persoane imputernicite ori, la cererea scrisa a solicitantului, se transmite la adresa indicata de acesta.

Adeverinta neridicata se pastreaza in arhiva Ministerului Educatiei pentru o perioada nedeterminata. In cazul pierderii, distrugerii complete sau deteriorarii partiale a adeverintei se poate elibera un duplicat al acesteia.

Pentru eliberarea duplicatului, solicitantul adreseaza in scris o cerere, insotita de copii ale actelor de studii si ale anexelor la actele de studii pentru care s-a solicitat adeverinta, copii ale documentelor personale de identificare si declaratie notariala cu privire la incadrarea in una dintre situatiile:

– pieredere;
– distrugere completa;
– deteriorare partiala.

(Ordin al ministrului educatiei nr. 5.429 din 8 iulie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea adeverintei de conformitate a studiilor universitare cu prevederile Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale, cu modificarile ulterioare, pentru cetatenii care au studiat in Romania, in scopul desfasurarii activitatii didactice la nivel de invatamant superior in strainatate, publicat in Monitorul Oficial nr. 682 din 16 iulie 2024)


Acest articol a aparut in Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale, singura publicatie dedicata exclusiv profesionistilor din salarizare si legislatia muncii. Rezolva profesionist orice provocare cu Consilier Ghid complet de Salarizare,  Revisal si Contributii sociale!

Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul salarizarii datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile momentului, click aici pentru detalii >>>


Formare profesionala in strainatate
 

Recunoasterea si echivalarea actelor de studii care atesta finalizarea, la o institutie acreditata de invatamant superior din strainatate, a studiilor universitare de scurta durata, licenta, masterat sau a unui program de studii postuniversitare de formare profesionala a adultilor se aplica urmatoarelor categorii de cetateni:

a) cetateni romani, cetateni ai celorlalte state membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana, cetateni din state terte care beneficiaza de egalitate de tratament cu cetatenii romani si persoanele care beneficiaza de o forma de protectie internationala pe teritoriul Romaniei, conform legii, in ceea ce priveste accesul la educatie, formare profesionala si piata muncii;
b) cetateni din state terte numai in vederea accesului pe piata fortei de munca din Romania.

In vederea continuarii studiilor in Romania, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (C.N.R.E.D.):

a) recunoaste automat actele de studii obtinute in statele membre ale Uniunii Europene (UE), ale Spatiului Economic European si in Confederatia Elvetiana, precum si in state terte la universitati de prestigiu, prevazute in Lista universitatilor de prestigiu din alte state, aprobata prin ordin al ministrului educatiei;

b) recunoaste si echivaleaza actele de studii obtinute in state terte la alte universitati decat cele prevazute in Lista universitatilor de prestigiu din alte state, aprobata prin ordin al ministrului educatiei.

In vederea accesului pe piata fortei de munca din Romania, C.N.R.E.D. recunoaste sau echivaleaza actele de studii dupa cum urmeaza:

a) recunoaste automat actele de studii obtinute in statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si in Confederatia Elvetiana, precum si in state terte la universitati de prestigiu, prevazute in Lista universitatilor de prestigiu din alte state, aprobata prin ordin al ministrului educatiei;
b) recunoaste si echivaleaza actele de studii obtinute in state terte la alte universitati decat cele prevazute in Lista universitatilor de prestigiu din alte state, aprobata prin ordin al ministrului educatiei;
c) in scopul obtinerii dreptului de libera practica, pentru exercitarea unei profesii reglementate in Romania, cu exceptia celor mentionate la lit. d), C.N.R.E.D. recunoaste si echivaleaza atat actele de studii obtinute in state terte de cetatenii europeni si de celelalte categorii de cetateni prevazute in actele normative de reglementare a profesiei, cat si diplomele obtinute in statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si in Confederatia Elvetiana care dau acces la profesii reglementate, atunci cand actele de reglementare a profesiei nu dispun altfel;
d) in scopul obtinerii dreptului de libera practica in Romania pentru exercitarea uneia dintre cele 7 profesii reglementate sectorial (doctor medic specialist, doctor medic stomatolog, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect cu drept de semnatura) de catre cetatenii europeni care au studiat intr-un stat tert si de celelalte categorii de cetateni prevazute in actele normative de reglementare a profesiei, C.N.R.E.D. transmite decizia de echivalare si recunoastere autoritatii competente pentru respectiva profesie in vederea verificarii indeplinirii celorlalte conditii obligatorii privind exercitarea profesiei. Dupa comunicarea de catre autoritatea competenta a indeplinirii tuturor celorlalte conditii obligatorii privind exercitarea profesiei, C.N.R.E.D. emite documentul de echivalare sau de recunoastere a studiilor;
e) in cazul diplomelor obtinute in urma finalizarii unor programe de formare profesionala de nivel 6 sau 7 conform Cadrului European al Calificarilor se recunoaste nivelul de studii in vederea accesului pe piata fortei de munca, iar in cazul profesiilor reglementate, fara drept de exercitare a profesiei.

Pentru continuarea la studii, actele de studii se recunosc sau se echivaleaza daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) institutia de invatamant superior care a eliberat actul de studii este acreditata in statul de origine;
b) programul de studii este recunoscut de autoritatile competente din statul de origine;
c) actul de studii apartine categoriei actelor de studii nationale recunoscute, eliberate in sistemul de invatamant superior din statul de origine;
d) nivelul calificarii corespunzator actului de studii este similar cu cel din sistemul romanesc de invatamant universitar;
e) dreptul la continuarea studiilor in statul de origine, conferit de actul de studii.


Pentru accesul pe piata fortei de munca sau la formare profesionala, actele de studii se recunosc daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) institutia de invatamant superior care a eliberat actul de studii este acreditata in statul de origine;
b) institutia care a eliberat diploma este autorizata sa emita acte de studii de nivel licenta, masterat sau postuniversitar de catre autoritatile competente din statul de origine;
c) programul de studii este recunoscut de autoritatile competente din statul de origine;
d) actul de studii apartine categoriei actelor de studii nationale recunoscute, eliberate in sistemul de invatamant din statul de origine;
e) nivelul calificarii corespunzator actului de studii este similar cu cel din sistemul romanesc de invatamant;
f) domeniul de studii si/sau programul de studii, curriculumul/volumul de munca/rezultatele invatarii, forma de invatamant corespund cu cele din sistemul romanesc de invatamant universitar, pentru calificarile care dau acces la profesii reglementate sectorial.


In cazul unor programe de studii integrate, organizate intre institutii de invatamant superior acreditate din Romania si din strainatate, finalizate cu diploma comuna, dubla sau multipla, actele de studii eliberate in strainatate nu sunt supuse procesului de recunoastere sau echivalare si sunt recunoscute de drept de catre statul roman.

(Ordin al ministrului educatiei nr. 5.508 din 10 iulie 2024 pentru aprobarea Metodologiei de recunoastere si echivalare a actelor de studii universitare de scurta durata, licenta, masterat sau postuniversitare eliberate de institutii acreditate de invatamant superior din strainatate, publicat in Monitorul Oficial nr. 692 din 17 iulie 2024).

Extras din Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul salarizarii datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile momentului, click aici pentru detalii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]