Anul urmator se vor inregistra cresteri salariale in mai multe sectoare importante din mediul de afaceri, insa vor exista mai multe obstacole cand vine vorba de recrutarea profesionistilor pregatiti pentru locurile de munca disponibile.
Un sondaj intocmit de EXEC-EDU arata ca 59% dintre cei intervievati sunt de parere ca salariile in principalele sectoare de business din economia locala vor continua sa creasca anul viitor, in timp ce 34% considera ca nivelul acestora va ramane similar cu 2021, informeaza Alba24.ro.
De asemenea, peste 78% dintre manageri considera ca anul viitor va fi mai greu sa recruteze profesionisti pregatiti si doar 19% considera ca recrutarea va fi la fel.
”Ritmul pandemiei a incetinit la nivel global, iar managerii romani sunt de parere ca piata muncii, care a fost usor blocata in acest an, va apasa pedala de acceleratie anul viitor. Selectia si recrutarea candidatilor in roluri de management care sa detina noile competente impuse de pandemie este o provocare pentru majoritatea companiilor, iar acest trend al pietei este reflectat in cererea in crestere pe care o avem pentru programele de management.
Este esential ca managerii sa deprinda noi competente atat de necesare astazi, printre care spirit antreprenorial, agilitate, gandire critica, rezilienta sau inteligenta emotionala”, declara Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU, potrivit aceleiasi surse.
In ce priveste majorarea salariului minim, cei mai multi manageri sunt de acord cu majorarea, amintind ca salariile de la stat nu ar trebui sa fie cu mult mai mari decat cele din mediul privat.
In 2022 se vor inregistra cresteri salariale in domenii precum IT, retail, banking, FMCG, management, top management, consultanta.
Un procent de 47% dintre intervievati lucreaza in companii cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, 21% activeaza in companii cu cifre de afaceri de 5-10 mil euro, iar 33% sunt in companii cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<