Mediul de afaceri a fost stabil in 2023, iar numarul de companii active a fost mai mare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 Februarie 2024
22 Februarie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
mediu de afaceri stabilnumar companii active in crestereprocedura de insolventa
Mediul de afaceri a fost stabil in 2023, iar numarul de companii active a fost mai mare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca mediul de afaceri a fost stabil in 2023, numarul de insolvente a urcat la 6.650, comparativ cu 6.649 in 2022, insa numarul de companii active a fost mai mare.
 
Aceste informatii au fost oferite de Tiberiu Chesoi, manager departament daune, Coface Romania, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres:
 
"Ce observam in 2023 este un mediu de afaceri stabil. Stabil nu doar comparand cu 2022, dar si comparand cu 2019. Sincer, comparand cu 2019 as vedea totusi o veste bune prin acest 6.650 de insolvente nou deschise avand in vedere ca numarul companiilor active din economie in acest interval a crescut cu aproximativ 32%. Deci avem practic o baza de companii mai mare in 2023, cu 32%. Eu cred ca este o veste buna, doar o insolventa deschisa fata de 2022. De asemenea, o stabilitate o arata si dinamica semestriala in cei doi ani. Adica avem diferente de maxim 1% ca numar de insolvente semestrul I 2023 versus aceeasi perioada din 2022, ceea ce din nou este un lucru pozitiv. Ce am observat in 2023 este o crestere a numarului de proceduri de concordat preventiv deschise. Desi numarul acesta de 60 de proceduri nu este unul alarmant, unul atat de mare totusi raportat la 21 de proceduri in 2022 este totusi o crestere notabila", a mai adaugat Tiberiu Chesoi.
 
Coface precizeaza ca evolutia economiei Romaniei a fost marcata de "lumini si umbre" pe parcursul anului 2023, cu o franare pe fondul temperarii consumului. Anul trecut, vanzarile din retail au crescut cu doar 2,2%, sub media din anul precedent de 6,2%. Paradoxal, consumul a decelerat semnificativ sub nivelul din anul precedent, desi dinamica salariului a depasit cresterea medie a preturilor.
 
Pe fondul temperarii cererii si reducerii presiunilor de costuri pe segmentul de hidrocarburi, energie, cereale si materiale de constructii, inflatia si-a continuat trendul descrescator pana la 6,61% la finalul anului 2023, semnificativ sub nivelul inregistrat la debutul anului (15%) sau maximul din toamna anului precedent (16,8% in noiembrie 2022).
 
Principala vulnerabilitate pe plan macroeconomic in anul 2023 a fost perpetuarea deficitelor duble, deficitul fiscal inregistrat pe parcursul anului 2023 fiind de 89,9 mld. lei, respectiv 5,68% din PIB, sub tinta initiala de 4,4%. Totodata, datoria publica a depasit pragul de 50% din PIB in 2023.
 
"Anul 2023 poate fi definit ca un an stabilitatii pentru mediul de afaceri, fara cresteri notabile ale numarului de insolvente. Chiar daca am evitat o recesiune, dupa o decelerare a cresterii reale la aproape 2%, comparativ cu 4,1% in 2022, aceasta fiind una dintre cele mai bune cresteri din regiune, contextul economic ramane relativ complicat. Deficitele fiscale si comerciale mari pot genera riscuri si vulnerabilitati pentru populatie si mediul de afaceri. Astfel ne asteptam la o crestere moderata a numarului de insolvente in 2024 cauzata in special de scaderea consumului si de costul mare de finantare. Urmarim evolutiile macro si micro economice pentru a putea sustine pas cu pas companiile cu solutii adaptate la dinamica pietei", a declarat Alina Popa, Country Manager Coface Romania.
 

Din ce sectoare erau companiile care au intrat in insolventa?

 
Primele 3 sectoare in functie de numarul companiilor intrate in insolventa raman aceleasi ca si in 2022: constructii (1.446), comert cu amanuntul (825) si comert cu ridicata si distributie (815) si pastreaza o concentrare de aproximativ 46% din totalul numarului de insolvente inregistrate in 2023. Aceasta evolutie este justificata de faptul ca aceste 3 sectoare detin aproximativ 39% din totalul companiilor din Romania.
 
Dintre acestea, cresterea cea mai mare a numarului de companii care au intrat in procedura de insolventa a fost raportata in sectorul constructiilor, in crestere cu 6% fata de 2022, care detine cea mai mare pondere din totalul numarului de insolvente (22%).
 
Din numarul total de companii intrate in insolventa in 2023 companiile infiintate inainte de 2016 reprezinta aproximativ 54%, in scadere de la aproximativ 60% in 2022. Anul trecut a fost deschisa procedura de insolventa pentru 460 companii cu venituri peste 0,5 milioane de euro, in crestere cu 29% comparativ cu anul 2022 si cu 4% fata de 2019. Dintre acestea doar 45 de companii aveau cifra de afaceri peste 5 milioane de euro, ceea ce indica un impact financiar si social mai scazut in economie...mai multe aici.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]