Va informam ca un proiect de Hotarare privind modificarea Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare a fost lansat in dezbatere publica, in cadrul site-ului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
Prin acest act normativ se propune completarea art. 1 din HG nr. 250/1992, in sensul acordarii posibilitatii stabilirii duratei concediului de odihna prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu incadrarea in sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul propriu al unitatii, pentru personalul din unitatile publice din Sectorul de activitate ,,Sanatate. Activitati sanitar-veterinare”.
Intrucat sunt necesare reglementari care sa coreleze prevederile modului de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna din HG nr. 250/1992 cu prevederile ulterioare ale Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care reglementeaza acordarea unei indemnizatii personalului didactic medico-farmaceutic din universitati, prin prezentul proiect de act normativ se propune includerea in calculul indemnizatiei de concediu de odihna a indemnizatiei prevazute la art. 165 alin. (1^2) din Legea nr. 95/2006.
Prin aceasta
propunere de modificare se clarifica continutul, precum si modul de aplicare a prevederilor legale referitoare la indemnizatia de concediu de odihna din H.G. nr.250/1992. De asemenea, prin modificarile propuse se coreleaza prevederile H.G. nr.250/1992 cu cele ale Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, in ceea ce priveste modalitatea de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna.
"Articol unic. Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 118 din 13 iunie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza astfel:
1. La articolul 1 dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
(5) Pentru personalul din unitatile publice din Sectorul de activitate "Sanatate. Activitati sanitar-veterinare" durata concediului de odihna platit se poate stabili prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu incadrarea in sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul propriu.
2. La articolul 7 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) - Pe durata concediului de odihna, salariatii au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere si indemnizatiei prevazute la art. 165 alin. (1^2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si sporurile si indemnizatiile cu caracter permanent, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
Momentan proiectul de lege NU este in vigoare, vom reveni cu detalii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<