Vesti bune pentru salariati, indiferent ca lucreaza in mediul privat sau cel public, avand in vedere ca un nou proiect de lege i-ar putea ajuta. Concret, este vorba despre faptul ca salariatii ar putea beneficia de doua zile libere platite pentru a merge la medic, atunci cand situatia o cere. Practic, o serie de parlamentari vor ca salariatii sa aiba mai multa grija de sanatatea lor si sa se adreseze doctorului mai des, in special pentru a prinde bolile in faza lor incipienta, in mod ideal.
Tocmai de aceea, un proiect de lege, care a obtinut deja votul favorabil al senatorilor, propune ca angajatii sa beneficieze de doua zile libere platite pe an, pentru a-si face diverse controale la medic, pe care le considera necesare.
Practic, acest demers nu face altceva decat sa sustina conceptul de screening — „prin screening se intelege examinarea initiala de prezumtie sau stabilirea existentei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologíce ori comportamentale intr-o populatie, care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de invetigatie in scopul descoperirii precoce si evidentierii lor intr-un stadiu incipient”, asa cum a fost definit termenul, in anul 2020, prin Legea nr. 257 pentru completarea Leii drepturilor pacientului nr. 46/2003.
Promovarea screeningului la locul de munca
In acest context, asa cum se poate vedea in expunerea de motive, propunerea vine in intampinarea acestei planificari legislative si reglementeaza unele masuri pentru promovarea screening-ului, in scopul depistarii precoce a bolilor.
In consecinta, initiativa instituie urmatoarele drepturi:
- doua zile libere intr-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ in durata concediului de odihna, acordate si platite de angajator, la cererea angajatilor din sistemul public si privat;
- doua zile de scutire de frecventa intr-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitatile de invatamant preuniversitar, respectiv de institutiile de invatamant superior, la cererea elevilor, respectiv a studentilor;
- doua zile de permisie intr-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitatile militare, la cererea cadrelor militare in activitate, a soldatilor si a gradatilor profesionisti.
In proiect se reaminteste si faptul ca functionarii publici au dreptul la o zi libera platita pentru efectuarea controlului medical anual, acest drept fiind stabilit prin lege.
Spre deosebire de functionarii publici, salariatii au acest drept numai daca este stabilit prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Zile libere platite pentru salariati, pentru a merge la medic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Controlul medical anual este necesar pentm a monitoriza starea generala a sanatatii unei persoane, asa cum se arata in expunerea de motive a acestui proiect de lege.
De asemenea, se propune ca salariatul sa depuna, inainte de toate, cererea pentru efectuarea screeningului, iar angajatorul va avea obligatia de a o aproba, tinand cont de profilul companiei, fara a afecta activitatea in mod semnificativ.
Dovada efectuarii screeningului se va face cu o adeverinta de la medicul de familie, pe care salariatul o va oferi in termen de 10 zile lucratoare de la data efectuarii screeningului.
Evident ca, angajatorii sau unitatile de invatamant care vor refuza acest drept al salariatului/elevului vor fi sanctionati si vor plati amenzi cuprinse intre 500 si 2500 lei.
Atentie! Momentan este vorba despre un proiect de lege care a obtinut votul favorabil al Senatului, pentru a intra in vigoare si a produce efecte la nivel de tara, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor si de promulgarea legii de catre presedintele tarii si publicarea acesteia in Monitorul Oficial.
40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei! Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, vezi AICI >>>