Vom analiza mai jos modul in care se face delegarea personalului intr-un alt stat membru UE.
Precizam astfel ca, potrivit art. 18 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3), precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
Asadar, in actul aditional incheiat trebuie incluse in mod obligatoriu toate aceste elemente. Or, din modelul pe care l-ati prezentat lipsesc o mare parte dintre aceste elemente. Suplimentar, angajatorul si salariatul pot stabili alte drepturi si obligatii, desigur, cu respectarea legislatiei muncii.
Codul muncii nu contine dispozitii speciale pentru delegarea salariatilor in alt stat. In practica, insa, se incheie act aditional de detasare internationala, acesta fiind si documentul solicitat de Casa Nationala de Pensii Publice pentru eliberarea documentului portabil A1.
Prin urmare, veti incheia un act aditional de detasare internationala in care vor fi prevazute cel putin elementele indicate la art. 18 alin. (1) din Codul muncii precum si alte drepturi si obligatii ale partilor ce se stabilesc prin negociere.