Bilete de valoare sau vouchere de vacanta in 2020. Ce procedura urmeaza firma?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 Iunie 2020
30 Iunie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
bilete de valoare 2020vouchere de vacanta 2020regulament internact aditional cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate comerciala doreste sa acorde vouchere de vacanta angajatilor incepand cu acest an. In ce conditii se pot acorda aceste bilete de valoare? Se trec in Regulamentul Intern sau se face act aditional la contractul de munca? Acestea se pot acorda tuturor angajatilor sau doar unei anumite categorii? Se poate inlocui salariul 13 cu acest beneficiu?
 
Raspunsul specialistului:
 
Angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare sub forma voucherelor de vacanta. Acestea sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern.
 
Voucherele de vacanta sunt reglementate la aceasta data de urmatoarea maniera:
 
1. pana la data de 31 decembrie 2020 de OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, in vigoare si HG nr.215/2009;
2. din 2021, in lipsa altor prevederi legale, devin aplicabile dispozitiile Legii nr. 65/2018 privind acordarea biletelor de valoare dar si ale Hotararii nr. 1045/2018.
 
Astfel, reglementarea diferitelor tipuri de tichete a fost reunita intr-un singur act normativ. In prezent, acestea poarta denumirea generica de "bilete de valoare" si sunt guvernate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018.
 
In aplicare, au fost emise Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018 publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019.
 
In categoria biletelor de valoare intra tichetele de masa, tichetele culturale, tichetele de cresa, tichetele cadou si voucherele de vacanta.
Biletele de valoare se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, pentru celelalte categorii de angajatori.
 
In al doilea rand, observam ca Legea nr.165/2018 si HG 1045/2018 stabilesc ca angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acorda angajatilor, frecventa acordarii acestora, precum si valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitenta si modalitatea de acordare, pe suport hartie si/sau pe suport electronic.
 
Cu alte cuvinte, este vorba despre un acord, care poate face parte fie din contractul colectiv, fie din Regulamentul intern.
In cuprinsul acestui acord in principal ar trebui reluate si detaliate dispozitiile legale cuprinse in actele normative sus-mentionate, inclusiv din perspectiva aplicarii regulilor in domeniul fiscal.
 
Valoarea nominala a unui bilet de valoare inscrisa pe suportul hartie sau alimentata pe suport electronic, dupa caz, nu poate depasi valoarea stabilita potrivit Legii nr. 165/2018, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, potrivit art. 24 din Lege, nivelul maxim al sumei care poate fi acordata unui angajat in decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata. Acordarea voucherelor de vacanta, cu respectarea prevederilor alin. (3), poate fi fractionata in maximum doua transe, in functie de optiunea angajatului privind efectuarea concediului de odihna.
 
Astfel, relevanta prezinta capitolul VI din Legea nr.165/2018, iar conform dispozitiilor art. 7 din Normele la Legea nr.165/2018 angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca sau prin Regulamentul intern, dupa caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care sa prevada cel putin urmatoarele:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariati care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii;
d) stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuieli sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou, tichete de cresa si culturale, dupa caz, si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente;
e) documentatia pe care trebuie sa o prezinte salariatul angajatorului, in vederea acordarii tichetelor de cresa.
 
Prin urmare, in opinia noastra, toate aceste elemente trebuie discutate cu sindicatele sau reprezentantii salariatilor si incluse in regulamentul intern al angajatorului sau contractual colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate.
Fata de aceste aspecte, raspunzand punctual inrebarilor dvs precizam:
1.    Acordarea voucherelor de vacanta trebuie realizata prin negociere cu sidnicatele sau reprezentantii salariatilor si incluse in CCM sau RI;
2.    Categoriile de salariati indreptatiti se stabilesc cu ocazia negocierii intre parti si sunt prevazute expres in CCM sau RI;
3.    Al 13 lea salariu si biletele de valoare sunt doua drepturi de natura salariala diferite, pentru care sunt aplicabile conditii diferite, acestea urmand sa fie stabilite de catre cele doua parti cu ocazia negocierilor avute.
 
Totusi, observam de la inceput ca Legea nr. 165/2018 nu se aplica voucherelor de vacanta pana in anul 2021.
 
Asadar, in ceea ce priveste voucherele de vacanta, in anul 2020 continua sa se aplice dispozitiile Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata prin Legea nr. 94/2014, alaturi de Hotararea Guvernului nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta, modificata prin Hotararea Guvernului nr. 940/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.026 din 27 decembrie 2017.
 
Astfel, potrivit art. 1 alin.(1) din OUG nr. 8/2009, incepand cu data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta.
Pentru a acorda acest tip de drept suplimentar, in bugetul de venituri si cheltuieli aferent angajatorului trebuie sa existe sume expres prevazute cu aceasta destinatie (art.2^4 din OUG nr. 8/2009).
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre angajatorii din domeniul privat reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit in conditiile legii.
Asadar, pana in data de 31 decembrie 2020 conform OUG nr. 8/2009 si HG 215/2009:
- nivelul maxim al sumei care poate fi acordata pe parcursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute;
- valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei;
- tichetele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator.
- angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai poate beneficia si de prima de vacanta in cursul anului fiscal;
- serviciile achizitionate cu tichete de vacanta se vor face in unitati turistice autorizate.
 
Voucherele de vacanta pot fi acordate atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, decizie ce poate fi  luata de catre angajatori de comun acord cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii beneficiarilor.
 
Angajatorii stabilesc de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatii sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii beneficiarilor contractarea achizitionarii voucherelor de vacanta cu unitatile emitente, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie.
 
Acestia vor stabili regulile privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:
- numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
- categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;
- forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie.  
Subliniem ca voucherele de vacanta se asigura in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie. Ca atare, in cadrul Procedurii/Regulamentul intern care vizeaza acordarea acestora se poate stabili ca acestea se acorda doar in baza situatiei economice si doar daca sunt alocate fonduri cu aceasta destinatie.
Acest aspect poate rezulta din negocierea partilor, ca de altfel si celelalte aspecte ce tin de categoriile de beneficiari.
 
Un eventual model de act aditional ar putea fi:
 
Angajator……………………………..
Sediul………………………………....
C.U.I/C.I.F...........................………...
Telefon……………………………….
 
 
ACT ADITIONAL NR…………/……………
de completare a contractului individual de munca nr……../…………..
        apartinand d-lui, d-nei………………………………………
 
 
Partile de comun acord au hotarat completarea in anul 20___ a pct.V din contractul individual de munca cu o noua litera, lit.d) cu urmatorul cuprins:
 
”In anul 20___ se acorda vouchere de vacanta in cuantum de___________, conform prevederilor legale si Procedurii/Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanta”
 
Prezentul act aditional s-a incheiat in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
Prezentul act aditional produce efecte de la data comunicarii salariatului, pe perioada valabilitatii voucherelor de vacanta si pana la indeplinirea de catre ambele parti a obligatiilor ce revin fiecarei parti,  potrivit legii.
 
 
Angajator                                                                              Salariat
__________________                                                      Nume/Prenume _____________
Reprezentant legal                                                            Semnatura _________________
______________________                                              Data comunicarii ____________
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]