Activitate de punere la dispozitie a salariatilor. Cum efectuam detasarea personalului?

Resurse Umaneagent de muncaCodul munciimunca temporaracontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Analizam mai jos cazul unei societati care primeste o oferta de la o firma dintr-un alt stat membru UE de a-i pune la dispozitie pe un an de zile salariatii incadrati cu contract de munca in unitatea din Romania.

Procedura presupune astfel detasarea personalului in statul strain. Vom vedea in ce masura se poate efectua pentru tot personalul si cine va plati contributiile salariale.

Solutia consultantului:

Intelegem ca in cauza nu este vorba de o detasare internationala in alt stat membru UE  intrucat salariatii nu vor presta activitate in interesul angaajtorului din Romania.

Detasare conform dispozitiilor din Codul muncii roman presupune ca salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator, contractul individual de munca se suspenda iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat. Salariatii nu incheie contracte individual de munca cu angajatorul la care este detasat. Nu cunoastem daca din punct de vedere al legislatiei din Italia detasarea este posibila in situatia expusa sau trebuie incheiat contract individual de munca cu angajatorul din acest stat. In ambele cazuri angajatorul din Italia este cel care plateste salariul si contributiile sociale conform legislatiei din statul italian.

Numai in situatia unei detasari internationale adica a trimiterii salariatului de catre angajatorul sau in alt stat sa preste activitate pentru acest angajator.

De exemplu, exista detasare internationala in situatia in care angajatorul X incheie un contract de prestari servicii cu beneficiarul Y din alt stat membru UE  prin care se obliga sa execute lucrari de constructii la imobilul in care beneficiarul Y are sediul social. Pentru executarea lucrarilor, angajatorul X il trimite pe salariatul Z la sediul beneficiarului Y. Salariatul continua sa fi platit de angajatorul sau deoarece presteaza activitate pentru el iar angajatorul este cel care ii plateste salariul si contributiile sociale.

Totodata, intelegem ca, in speta, societatea din Romania nu este agent de munca temporara. Or, punerea la dispozitie unui angajator a unor salariati reprezinta o activitate ce poate fi desfasurata numai de agentul de munca temporara.

Conform art. 22 alin. (1) lit. b) din HG 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara constituie contraventie ce se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei desfasurarea fara autorizatie a activitatilor specifice agentului de munca temporara.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneagent de muncaCodul munciimunca temporaracontract de munca

Data aparitiei: 15 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Activitate de punere la dispozitie a salariatilor. Cum efectuam detasarea personalului? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]