Iata 5 aspecte esentiale pe care trebuie sa le cunoasca atat angajatorii cat si angajatii, cu privire la acordarea diurnei:
1. Reglementarea diurnei in Codul Muncii
Art. 44 alin. (2) din Codul Muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 46 alin. (4) din Codul Muncii prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
2. Reglementarea diurnei in Codul Fiscal
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile, in urmatoarele limite:
(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(I) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
II) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
3. Cand este neimpozabila diurna?
In ceea ce priveste angajatorii privati, idemnizatia de delegare/detasare nu intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale, in urmatoarele conditii:
1. este acordata in limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice (17x2,5 = 42,5);
2. este acordata pe durata delegarii/detasarii intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care salariatul isi are locul permanent de munca.
In sistemul bugetar, diurna neimpozabila se acorda in conditiile prevazute de legislatia ce reglementeaza rapoturile de munca in institutiile publice.
4. Administratorii beneficiaza de diurna neimpozabila
De la data de 1 ianuarie 2016, administratorii au dreptul la diurna neimpozabila.
Astfel, potrivit art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, nu reprezinta venit impozitabil in ceea ce ii priveste pe:- administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat
- directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii
- membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere
- manageri, in baza contractului de management prevazut de lege
Aceleasi conditii se aplica si sumelor primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Atentie la faptul ca prevederile art. 76 se aplica in limita plafonului neimpozabil.
5. Soferii beneficiaza de diurna doar in conditiile delegarii/detasarii
Acordarea diurnei presupune schimbarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca.
Prin urmare, conducatorii auto nu au dreptul la diurna atunci cand se deplaseaza la locurile de munca prevazute in CIM.
Acestia beneficiaza de diurna neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale in limita 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, in perioada in care locul de munca le-a fost modificat prin delegare sau detasare.