Conform dispozitiilor legale, salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate, potritiv art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acelasi timp, art. 9 din acelasi act normativ prevede obligatia de a returna angajatorului, la sfarsitul fiecarei luni si la incetarea CIM tichetele de masa folosite.
Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 6/1992
privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor si, respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum si de zile festive si de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
Concedierea perfect legala
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Nu se vor acorda tichete de masa salariatilor care se afla in alte situatii stabilite de angajator si nu sunt prezenti la lucru in unitate.
Insa salariatii cu munca la domiciliu beneficiaza de toate celelalte facilitati cu exceptia tichetelor de masa.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro