Va amintim faptul ca pluriactivitatea desemneaza situatia in care salariatul desfasoara simultan, in mod obisnuit, activitate salariata in doua sau mai multe state membre.
Regulamentul 883/2004 stabileste la art. 13 alin. (5) ca persoanele care desfasoara activitate in doua sau mai multe state membre sunt tratate ca si cum si-ar desfasura toate activitatile salariate si si-ar realiza toate veniturile in statul membru interesat.
Asadar, se considera ca lucratorul migrant care desfasoara simultan activitate profesionala pe teritoriul a doua sau mai multe state membre, realizeaza toate activitatile pe teritoriul statului membru a carui legislatie este aplicabila.
In consecinta, contributiile sociale datorate pentru toate veniturile obtinute in statele membre se datoreaza intr-un singur stat.
Exemplu
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Acesta este cazul, spre exemplu, al administratorului sau al directorului care desfasoara activitate atat in Romania cat si in alt stat membru.
Astfel, daca legislatia de securitate sociala aplicabila directorului sau administratorului este legislatia altui stat membru si acest lucru rezulta dintr-un document portabil A1, contributiile sociale pentru remuneratia acestora acordata de societatea din Romania se datoreaza in respectivul stat.
Conform regulamentelor europene, in caz de suprapunere a unei perioade de asigurare obligatorii ºi a unei perioade de asigurare voluntare sau facultative, se valorificã numai perioada de asigurare realizatã in baza asigurãrii obligatorii.
In consecinta, daca persoana care realizeaza venituri in mai multe state membre sau angajatorul acesteia, dupa caz, nu se adreseaza institutiei competente in vederea stabilirii legislatiei de securitate sociala aplicabile prin eliberarea documentului portabil A1 si contribuie in fiecare stat membru, la stabilirea dreptului la pensie, va fi luata in calcul numai contributia obligatorie ( din statul in care, potrivit Regulamentului nr. 883/2004, avea obligatia sa contribuie).
Exemplu
Administratorul societatii X locuieste in Belgia si lucreaza pentru doi angajatori, unul din Belgia, iar celalalt din Romania. In Belgia lucreaza o zi pe saptamana, iar in restul saptamanii lucreaza in Romania (4 zile).
Intrucat administratorul lucreaza pentru angajatori diferiti, stabiliti in state membre diferite, Belgia, ca stat membru de resedinta, este statul membru competent.
Prin urmare, administratorul trebuie sa se adreseze institutiei competente din Belgia pentru eliberarea documentului portabil A1 care sa ateste ca legislatia aplicabila este legislatia din acest stat.
Daca nu solicita eliberarea documentului si contribuie in Romania, perioada contributiva din Romania nu ii va fi luata in calcul la stabilirea drepturilor de pensie.
Autor: Raluca Dimitriu, profesor universitar, doctor in drept, specializarea dreptul muncii
Cititi si
Tot ce trebuie sa stiti despre Documentul portabil A1 pentru detasarea internationala