Ordinul de detasare. Modelul dispunerii de catre unitate

Ordin de detasareacordul salariatuluidelegarecontract de muncamodel ordin delegare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Detasarea reprezinta o modificare unilaterala a locului muncii unui salariat, specifica contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, ea poate fi dispusa de angajator, in conditiile legii, fara a mai fi necesar acordul salariatului.

Desi nu este expres mentionat, acordul salariatului a fost dat prin acceptarea autoritatii angajatorului la momentul incheierii contractului individual de munca. Posibilitatea lui de a se opune dispozitiei de detasare este limitata.

Exista totusi categorii de personal care nu pot fi detasate, chiar daca ar consimti in acest sens. Mentionam, spre exemplu, cazul ucenicilor, care, potrivit art. 12 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 234/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 196 din 2 martie 2006, nu pot fi detasati sub niciun motiv.

Detasarea poate fi dispusa de unitatea angajatoare daca exista o solicitare in acest sens din partea unei alte unitati care doreste sa beneficieze de serviciile si competentele profesionale ale salariatilor sai. De obicei are loc un schimb de adrese intre cele doua unitati. Prima precizeaza categoriile de personal solicitate, perioada pentru care se doreste detasarea si data de la care se doreste detasarea lor, iar cea de-a doua unitate transmite raspunsul sau, nomina lizand, de regula, persoanele ce urmeaza sa fie detasate, functia si salariul acestora.

Este de preferat ca intelegerea celor doua unitati sa faca obiectul unui acord mai amplu care sa cuprinda drepturile si obligatiile rezultate din actul detasarii, care trebuie adus la cunostinta salariatului.

Iata modelul unui asemenea schimb de adrese:

S.C. UNIREA INTERNATIONAL S.R.L.
Str. Calea Calarasi nr. 123
Tel. 021 245 4375
Adresa
nr. 123/10.04.2012
Conducerea societatii S.C. Unirea International S.R.L., reprezentata prin dl Mosa Liviu, in calitate de director general, solicita detasarea a trei salariati din cadrul S.C. ZONE CONSTRUCT S.R.L., astfel:

-  inginer instalatii -  doua persoane, incepand cu data de 10.11.2012, pe o perioada de 6 luni;
-  muncitor necalificat -  o persoana, incepand cu data de 15.11.2012, pe o perioada de 1 an.

Va rugam sa raspundeti solicitarii noastre cel mai tarziu pana la data de 15.10.2012, urmand sa ne indicati si drepturile salariatilor stabilite prin contractul individual de munca, pe care societatea noastra urmeaza sa le analizeze in vederea stabilirii conditiilor celor mai favorabile garantate pe durata detasarii, in conformitate cu dispozitiile art. 47 din Codul muncii.

Director general,
Mosa Liviu
L.S.




S.C. ZONE CONSTRUCT S.R.L.
Str. Berzei nr. 45
Sector 1, Bucuresti
Adresa
nr. 239/12.10.2012

Ca urmare a adresei dvs. nr. 123/01.04.2011, va comunicam decizia conducerii societatii noastre, reprezentata prin dl Marcu Marian, in calitate de director:

In perioada 10.11.2012 -  10.11.2013, se detaseaza la S.C. UNIREA INTERNATIONAL S.R.L.:
Dl Petre Toma -  inginer instalatii, incadrat la societatea noastra in baza contractului individual de munca nr. 232/02.02.2000. Mentionam ca, in prezent salariatul beneficiaza de un salariu brut in va loare de 1.000 lei. De asemenea, salariatul a beneficiat de concediul de odihna aferent anului 2012 integral.
Dl Manea Ion -  inginer instalatii, incadrat la societatea noastra in baza contractului individual de munca nr. 20/02.01.1999. Mentionam ca, in prezent, salariatul beneficiaza de un salariu brut in valoare de 1.500 lei. De asemenea, salariatul a beneficiat de concediul de odihna aferent anului 2012 integral.

In perioada 15.11.2012 -  15.11.2013 se detaseaza la S.C. UNIREA INTERNATIONAL S.R.L.:
Dl Grigore Daniel -  muncitor necalificat, incadrat la societatea noastra in baza contractului indivi dual de munca nr. 789/05.04.2000. Mentionam ca, in prezent, salariatul beneficiaza de un salariu brut in valoare de 800 lei. Salariatul nu a beneficiat de concediul de odihna aferent anului 2012, acesta urmand sa se efectueze, potrivit programarii, in luna decembrie.

Anexam prezentei copii dupa contractele de munca si adeverinta privind activitatea in munca a salariatilor nostri, in vederea stabilirii drepturilor si obligatiilor existente intre societatile noastre si salariatii in cauza.

Prezenta se va duce la indeplinire de catre serviciul financiar-contabilitate si personal.

Director,
Marcu Marian
L.S.

De regula, solicitarea unitatii unde urmeaza sa fie detasat un salariat nu vizeaza o anumita persoana. Ea are un caracter general si cuprinde date referitoare la func tia/meseria pe care trebuie sa o aiba persoana detasata.



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordin de detasareacordul salariatuluidelegarecontract de muncamodel ordin delegare

Data aparitiei: 17 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ordinul de detasare. Modelul dispunerii de catre unitate Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]