Detasare in Germania: Obligatii ale angajatorilor

02 Noiembrie 2010
02 Noiembrie 2010
detasareobligatiile angajatorului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ceea ce priveste plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale regula este ca acestea se platesc in statul unde salariatii sunt detasati.

Astfel, in conformitate cu prevederile art. 13 alin. (2) lit. a) ale Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru este supus legislatiei acelui stat, chiar daca acesta isi are resedinta pe teritoriul unui alt stat membru sau daca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului este situat pe teritoriul unui alt stat membru.

Asadar, regula stabilita de Regulamentului (CEE) nr.1408/71  este aceea ca, un lucrator este supus legislatiei statului in care care este incadrat in munca chiar daca acesta isi are resedinta pe teritoriul unui alt stat membru sau daca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului este situat pe teritoriul unui alt stat membru.

Potrivit prevederilor art.14 din acelasi Regulament, regula enuntata la articolul 13 alineatul (2) litera (a) nu se aplica in cazul in care, un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru de catre o intreprindere pentru care lucreaza in mod obisnuit si detasat pe teritoriul unui alt stat membru de catre aceasta intreprindere pentru a desfasura o activitate acolo pentru acea intreprindere continua sa fie supus legislatiei din primul stat membru, cu conditia ca durata anticipata a acelei activitati sa nu depaseasca douasprezece luni, iar el sa nu fie trimis sa inlocuiasca un alt lucrator care si-a incheiat perioada de detasare;

Asadar, regula este ca un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru este supus legislatiei acelui stat, chiar daca acesta isi are resedinta pe teritoriul unui alt stat membru sau daca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului este situat pe teritoriul unui alt stat membru.

Salariatii detasati pe o perioada de maxim 12 luni vor fi scutiti de afilierea la sistemul de securitate sociala din statul in care sunt detasati in baza formularului E 101 eliberat de autoritatea competenta din statul in care este incadrat in munca.

Astfel, afilierea salariatilor detasati la sistemul de securitate sociala din Romania poate fi mentinuta pe durata primelor 12 luni de la detasare cu posibilitatea de prelungire. Pe durata detasarii in Germania angajatorul din Romania trebuie sa puna la dispozitia salariatilor formularul E 101 „Atestat cu privire la legislatia aplicabila”, care sa-i scuteasca de afilierea la sistemul german de securitate sociala Acest formular se elibereaza, la cererea angajatorului de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Formular nu este obligatoriu dar, in lipsa lui, salariatii detasati vor fi afiliati la sistemul de securitate sociala din Germania cu consecinta platii contributiilor sociale la acest sistem.

La data de 12/05/1992 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania s-a incheiat Conventia in legatura cu ocuparea fortei de munca pentru ridicarea cunostintelor profesionale si de limba (Conventie privind personalul muncitor oaspete) publicata  in Monitorul Oficial, Partea I nr. 206 din 24/08/1992 .

  Potrivit articolului 4 din aceasta Conventie, remuneratiile si celelalte conditii de lucru se vor ghida dupa contractele de munca si dupa prevederile legale privind legislatia muncii si asigurarile sociale ale tarii gazda.

  Asadar, conform conventiei bilaterale, drepturile salariale ale lucratorilor romani trebuie sa corespunda nivelului stabilit de legislatia germana sau de contractele colective de munca din R.F. Germania. De asemenea, lucratorilor romani li se aplica si legea germana privind detasarea lucratorilor. Astfel, in domeniul constructiilor sunt valabile salarii minime care trebuie acordate lucratorilor.

  Conform informatiilor publicate pe site-ul oficial al ANOFM (www.muncainstrainatate.anofm.ro) in Germania , Legea concediilor federale prevede dreptul fiecarui angajat de a beneficia anual de concediu de odihna.

  Desi concediul minim de odihna platit este de 24 de zile lucratoare pe an, in contractele de munca pot fi insa negociate zile suplimentare de concediu de odihna, astfel incat, media anuala ajunge la 29,5 zile.

  Persoanele cu handicap beneficiaza anual de 5 zile de concediu de odihna suplimentar.

Concediul de odihna trebuie efectuat in anul in curs, cu exceptia situatiilor in care probleme deosebite necesita prezenta lucratorului la serviciu, caz in care zilele de concediu de odihna neefectuat pot fi acordate si in anul urmator, in primul trimestru.

  Compensarea baneasca a concediului de odihna se realizeaza numai la data incetarii raporturilor de munca.

In ceea ce priveste plata concediului de odihna, indemnizatia se calculeaza in functie de salariul mediu pe care angajatul l-a realizat in urma cu 13 saptamani anterioare concediului de odihna si se acorda inaintea inceperii acestuia. In cazul in care in contractul de munca este prevazut, se acorda bonificatii suplimentare.

  In Germania , potrivit Legii civile federale, angajatii pot beneficia, in baza intelegerilor convenite intre angajator si angajat de pana la 5 zile lucratoare libere in cazul unor evenimente familiale.

  In afara de concediu de odihna si de zile libere acordate in cazul unor evenimente familiale, angajatul are dreptul si la zile libere declarate prin lege sarbatori publice. In Germania , astfel de zile sunt: 1 ianuarie, prima zi de Paste, Rusaliile, prima si a doua zi de Craciun, 3 octombrie (ziua unificarii). Acestea pot insa varia de la land la land, atat ca perioada in care se serbeaza, cat si ca durata.

  De asemenea, pe acelasi site veti gasi informatii referitoare la reglementarea timpului de lucru in Germania precum si alte informatii utile referitoare la munca in Germania .

In consecinta, lucratorii romani detasati in Germania vor beneficia de  remuneratiile si celelalte conditii de lucru stabilite de  contractele colective de munca si de prevederile legale privind legislatia muncii si asigurarile sociale din Germania .

  Obligatiile pe care le aveti fata de statul german sunt reglementate de legislatia din acest stat pe care noi nu o cunoastem.

  Pentru alte informatii legate de munca in Germania va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca- Directia Medierea Muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]