Diurna pentru soferi transport international - atentie la delegare, impozit si locul de munca

soferi transport internationaldiurna soferidiurna 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform art. 9 din noua Lege nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii internationale, publicata in Monitorul Oficial nr. 196 din 21 martie 2017 si intrata in vigoare la data de 20 mai 2017, personalul angajatorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international, fiind trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui alt stat membru al UE, si care nu se incadreaza in situatiile de detasare transnationala, i se aplica prevederile privitoare la delegare din Codul muncii.

Sa insemne aceasta prevedere legala ca un conducator auto este automat considerat delegat, beneficiind inclusiv de diurna, in perioada in care este trimis in alt stat membru UE fara ca deplasarea acestuia nu se incadreaza in situatiile de detasare internationala? Raspunsul este negativ.

In realitate, deplasarea conducatorului auto este considerata delegare doar daca locul muncii inscris in contractul individual de munca este propriu-zis modificat prin delegare. Intr-adevar, art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii stabilesc ca in contractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.

Astfel, in ceea ce priveste locul muncii, sunt posibile doua situatii:

1. stabilirea in contractul individual de munca a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;

2. posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care in contractul individual de munca nu este prevazut un loc de munca fix.

De regula, conducatorul auto nu are un loc de munca fix, el fiind un salariat mobil.

Or, salariatului mobil nu i se va acorda diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca, intrucat aceste deplasari nu sunt determinate de delegare sau detasare, ci de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca.

Tot astfel, prevederile Codului fiscal exclud din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice acordata pe durata delegarii/detasarii. Este o facilitate fiscala utila, numai ca – atentie! - atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca.

Aceste prevederi i se aplica si conducatorului auto, care are dreptul la diurna neimpozabila in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice – dar numai in perioada in care locul muncii prevazut in contractul individual de munca este modificat prin detasare/delegare.

Asadar, un angajator care efectueaza operatiuni de transport international va acorda conducatorilor auto diurna exclusiv in perioada in care locul muncii asa cum este prevazut de contractul individual de munca este modificat prin delegare/detasare. Aceasta regula nu s-a schimbat.

Faptul ca art. 9 din Legea nr. 16/2017 incadreaza situatiile excluse din sfera detasarilor internationale in cadrul conceptului de delegare nu inseamna ca un conducator auto va fi considerat in mod automat in delegare daca normele si conditiile privitoare la delegare - constand in modificarea locului muncii – nu sunt indeplinite.

 

 

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
soferi transport internationaldiurna soferidiurna 2017

Data aparitiei: 22 Iunie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Diurna pentru soferi transport international - atentie la delegare, impozit si locul de munca Nota: 3.71 din 5 - 17 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]