Diurna pentru soferi transport international - atentie la delegare, impozit si locul de munca

Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
22 Iunie 2017
22 Iunie 2017
Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
soferi transport internationaldiurna soferidiurna 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform art. 9 din noua Lege nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii internationale, publicata in Monitorul Oficial nr. 196 din 21 martie 2017 si intrata in vigoare la data de 20 mai 2017, personalul angajatorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international, fiind trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui alt stat membru al UE, si care nu se incadreaza in situatiile de detasare transnationala, i se aplica prevederile privitoare la delegare din Codul muncii.

Sa insemne aceasta prevedere legala ca un conducator auto este automat considerat delegat, beneficiind inclusiv de diurna, in perioada in care este trimis in alt stat membru UE fara ca deplasarea acestuia nu se incadreaza in situatiile de detasare internationala? Raspunsul este negativ.

In realitate, deplasarea conducatorului auto este considerata delegare doar daca locul muncii inscris in contractul individual de munca este propriu-zis modificat prin delegare. Intr-adevar, art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii stabilesc ca in contractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.

Astfel, in ceea ce priveste locul muncii, sunt posibile doua situatii:

1. stabilirea in contractul individual de munca a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;

2. posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care in contractul individual de munca nu este prevazut un loc de munca fix.

De regula, conducatorul auto nu are un loc de munca fix, el fiind un salariat mobil.

Or, salariatului mobil nu i se va acorda diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca, intrucat aceste deplasari nu sunt determinate de delegare sau detasare, ci de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca.

Tot astfel, prevederile Codului fiscal exclud din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice acordata pe durata delegarii/detasarii. Este o facilitate fiscala utila, numai ca – atentie! - atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca.

Aceste prevederi i se aplica si conducatorului auto, care are dreptul la diurna neimpozabila in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice – dar numai in perioada in care locul muncii prevazut in contractul individual de munca este modificat prin detasare/delegare.

Asadar, un angajator care efectueaza operatiuni de transport international va acorda conducatorilor auto diurna exclusiv in perioada in care locul muncii asa cum este prevazut de contractul individual de munca este modificat prin delegare/detasare. Aceasta regula nu s-a schimbat.

Faptul ca art. 9 din Legea nr. 16/2017 incadreaza situatiile excluse din sfera detasarilor internationale in cadrul conceptului de delegare nu inseamna ca un conducator auto va fi considerat in mod automat in delegare daca normele si conditiile privitoare la delegare - constand in modificarea locului muncii – nu sunt indeplinite.

 

 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]