Recuperarea orelor de invoire. In ce conditii este posibila si cum se va reglementa?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
02 Februarie 2024
02 Februarie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
recuperare ore de invoireore de invoire regulament internreglementare ore invoire regulament intern
Recuperarea orelor de invoire. In ce conditii este posibila si cum se va reglementa?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Se doreste implementarea unui "sistem" a mentinerii orelor de invoire. Pentru ca exista zile in care angajatul are nevoie de cateva ore libere. De ex vrea sa mearga la medic si are nevoie de 2 ore. Se va tine evidenta de la departamentul HR a orelor de invoire. Ca ex. un angajat are nevoie astazi de 2 ore de invoire, peste doua saptamani de 4 ore de invoire, si tot asa. La cumulul de 8 ore de invoiri se face o cerere de concediu pentru o zi. Este corect? Exista vreun impediment de a introduce aceasta modalitate de tinere a orelor de evidenta in ROI?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Notiunea de ore invoire nu exista reglementata in Codul muncii.
Este mai degraba o practica prevazuta in Regulamentul intern al angajatorului prin care se permite absentarea motivata a salariatilor de la locul de munca, pentru cateva ore sau cel mult o zi pentru rezolvarea unor probleme personale neprevazute.
 
Prin urmare, in opinia noastra fiecare angajator isi poate stabili procedura de acordare si de recuperare/compensare a orelor de invoire solicitate de salariati.
De principiu, compensarea orelor de absenta prin solicitarea unei zile de concediu de odihna, este posibila, insa, in opinia noastra, cu respectarea unor limite, totusi, in sensul ca acest tip de concediu nu ar trebui sa fie foarte fragmentat.
 
Atentie, Regulamentul Intern trebuie modificat de urgenta! Au intrat in vigoare 2 acte normative noi, aflati aici ce obligatii aveti!
 
 
Scopul concediului de odihna este recuperarea capacitatii de munca a salariatilor, or fragmentarea acestui concediu prin acordarea a cate unei zile pentru compensarea unor ore de absenta nu este in concordanta cu acest scop.
 
Puteti analiza si posibilitatea, de recuperarea a orelor nelucrate, sub forma prelungirii, cu acest scop a programului de munca, daca specificul activitatii va permite o asemenea abordare. Astfel, daca un salariat a solicitat si a venit intr-o zi cu 2 ore mai tarziu la munca, deoarece a fost, spre exemplu, la medic, atunci recuperarea se poate face in aceeasi zi prin ramanerea la serviciu inca doua ore dupa terminarea programului normal, sau se poate face intr-o alta zi a saptamanii, in mod similar. Aceste ore in care salariatul sta peste program nu sunt ore suplimentare, ci sunt ore de recuperare a absentei motivate de la serviciu.
 
Prin Regulamentul intern puteti reglementa ambele posibilitati de recuperare/ compensare a orelor de invoire. Important este sa existe o evidenta stricta a acestor ore si o procedura clara de gestionare a lor, pe care sa o aduceti la cunostinta salariatilor.
 
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]