"Se doreste implementarea unui "sistem" a mentinerii orelor de invoire. Pentru ca exista zile in care angajatul are nevoie de cateva ore libere. De ex vrea sa mearga la medic si are nevoie de 2 ore. Se va tine evidenta de la departamentul HR a orelor de invoire. Ca ex. un angajat are nevoie astazi de 2 ore de invoire, peste doua saptamani de 4 ore de invoire, si tot asa. La cumulul de 8 ore de invoiri se face o cerere de concediu pentru o zi. Este corect? Exista vreun impediment de a introduce aceasta modalitate de tinere a orelor de evidenta in ROI?"
Raspunsul specialistilor:
Notiunea de ore invoire nu exista reglementata in Codul muncii.
Este mai degraba o practica prevazuta in Regulamentul intern al angajatorului prin care se permite absentarea motivata a salariatilor de la locul de munca, pentru cateva ore sau cel mult o zi pentru rezolvarea unor probleme personale neprevazute.
Prin urmare, in opinia noastra fiecare angajator isi poate stabili procedura de acordare si de recuperare/compensare a orelor de invoire solicitate de salariati.
De principiu, compensarea orelor de absenta prin solicitarea unei zile de concediu de odihna, este posibila, insa, in opinia noastra, cu respectarea unor limite, totusi, in sensul ca acest tip de concediu nu ar trebui sa fie foarte fragmentat.
Atentie, Regulamentul Intern trebuie modificat de urgenta! Au intrat in vigoare 2 acte normative noi, aflati aici ce obligatii aveti!
Scopul concediului de odihna este recuperarea capacitatii de munca a salariatilor, or fragmentarea acestui concediu prin acordarea a cate unei zile pentru compensarea unor ore de absenta nu este in concordanta cu acest scop.
Puteti analiza si posibilitatea, de recuperarea a orelor nelucrate, sub forma prelungirii, cu acest scop a programului de munca, daca specificul activitatii va permite o asemenea abordare. Astfel, daca un salariat a solicitat si a venit intr-o zi cu 2 ore mai tarziu la munca, deoarece a fost, spre exemplu, la medic, atunci recuperarea se poate face in aceeasi zi prin ramanerea la serviciu inca doua ore dupa terminarea programului normal, sau se poate face intr-o alta zi a saptamanii, in mod similar. Aceste ore in care salariatul sta peste program nu sunt ore suplimentare, ci sunt ore de recuperare a absentei motivate de la serviciu.
Prin Regulamentul intern puteti reglementa ambele posibilitati de recuperare/ compensare a orelor de invoire. Important este sa existe o evidenta stricta a acestor ore si o procedura clara de gestionare a lor, pe care sa o aduceti la cunostinta salariatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<