Suspendarea si Incetarea contractului individual de munca - Tot ce trebuie sa stii in 2015

Incetarea contractului individual de muncasuspendarea contractului de muncaincetare cimsuspendare cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce presupune suspendarea contractului individual de munca? Dar incetarea contractului individual de munca? Ce spune legislatia in vigoare cu privire la aceste doua aspecte care, nu rareori, duc la litigii grave de munca.
 
Si nu degeaba, ci pentru ca angajatorii neglijeaza adesea aspectele legale de care trebuie sa tina cont pentru ca toate deciziile sa fie luate in mod corect.
 
In principiu, intalnim si numerosi angajatori care nu cunosc legislatia in vigoare, impreuna cu angajatori care cred ca se pot accepta si diverse interpretari si inflexiuni ale legii.
 
Cu toate acestea, la final de zi, o abatere de la lege ramane abatere iar organele de control depun toate eforturile pentru a asigura un mediu de lucru sanatos si corect pentru angajati si pentru angajatori.
 
Sa privim in detaliu in Codul Muncii, incepand de la art. 49, articol ce reda in mod clar definitia suspendarii contractului de munca:
 
Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
 
Ce se intampla daca se suspenda contractul individual de munca?
Atunci se suspenda prestarea muncii de catre salariat si automat si plata drepturilor de natura salariala.
 
Atentie la faptul ca pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Daca suspendarea contractului individual de munca este declansata din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
 
Ce se intampla daca in perioada de suspendare a CIM intervine o cauza de incetare a CIM?
 De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
 
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Care sunt situatiile in care contractul individual de munca se suspenda de drept?
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
e) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
f) forta majora;
g) daca salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
h) de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.
 

Dar daca salariatul doreste sa i se suspende contractul individual de munca? In ce situatii se poate suspenda CIM din initiativa salariatului?
 
Art. 51 prevede ca orice contract individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva.
 
Daca angajatul are absende nemotivate, contractul de munca se poate suspenda?
Da. Daca avem salariati cu absende nemotivate, contractul individual de munca poate fi suspendat, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
 

Care sunt situatiile cand contractul individual de munca se suspenda din initivativa angajatorului?
 
Art. 52 prevede faptul ca orice contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; declarat neconstitutional *
b) abrogat!
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detasarii;
e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
 
* Pe site-ul Curtii Constitutionale a Romaniei a fost publicat un comunicat de presa prin care anunta admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate in Codul Muncii.

Concret, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu urmatorul continut:

"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;"Redam din continutul comunicatului CCR: "Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art. 41 alin. (1) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Braila - Sectia I Civila".


In situatiile de mai sus, lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
 
 
Atentie la faptul ca orice contract individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale, conform art. 54 din Codul Muncii.
 
Incepand cu data de 01 august 2011, orice cauza de suspendare a CIM, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL).
 

Incetarea contractului individual de munca
 
Art. 55 din Codul Muncii ramane unul dintre cele pe care le consultam extrem de des. Este si faimos, de atfel. Nu cred ca exista profesionist din dreptul muncii care sa nu stie ce spune art. 55.
 
 
Art. 55. – Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
 

Incetarea de drept a contractului individual de munca
 
Art. 56 din Codul muncii prevede faptul ca orice contract individual de munca existent inceteaza de drept:

a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II; (Legea nr. 12/2015)

d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;

e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;

f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;

g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;

h) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia;

i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;

j) retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.

 
Cand este contractul individual de munca NUL?
Atunci cand nu sunt respectate conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
 
Articolul 57 din Codul muncii prevede: Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
 
In mod concret, nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
 
Daca o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
 
Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
 
Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
 
In situatia in care partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
 
 
Ce trebuie sa stim despre incetarea CIM cand salariatul este in perioada de proba?
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
 
Salariatul angajat in baza unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba 90 de zile ii va putea inceta contractul de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea acesteia.

Iata mai sus doar cateva aspecte esentiale de care sa tinem cont pentru respectarea legislatiei in vigoare. Evident, mai luam in considerare actele normative care armonizeaza textul Codului Muncii, spete si jurisprudenta.

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
 

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Incetarea contractului individual de muncasuspendarea contractului de muncaincetare cimsuspendare cim

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 13 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Suspendarea si Incetarea contractului individual de munca - Tot ce trebuie sa stii in 2015 Nota: 3.98 din 5 - 25 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajarea unei persoane provenite din somajIntrebare: O societate comerciala avea la data de 30.11.2018 un salariat - administratorul societatii si o salariata - sotia acestuia. Salariata este pusa pe somaj incepand cu 01.12.2018, avand timp de 9 luni calitatea de somer inregistrat care beneficiaza de indemnizatia de somaj. La incetarea acestei perioade, cu data de 01.09.2019, se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul ca somer neindemnizat, dar nu reinnoieste cererea la 6 luni si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Analist financiarIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model de Fisa de post pentru Analist financiar, cod COR 241305.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]