Analizam mai jos cazul in care un angajator si-a intrerupt activitatea timp de o luna din cauza lipsei comenzilor. Salariatilor li s-au suspendat contractele individuale de munca conf.art. 52 alin. (1) lit. c) printr-o decizie emisa de angajator. Vom stabili daca acestia beneficiaza de 75% din salariul de baza si daca suspendarea activitatii se opereaza in Revisal, in conditiile in care in declaratia unica 112 salariatii apar ca obtin venituri.
Solutia consultantului:
Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completerile ulterioare.
In cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (somaj tehnic), contractul individual de munca se suspenda la initiativa angajatorului in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii astfel incat aceasta cauza de suspendare se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In baza art. 49 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a plati drepturilor de natura salariala de catre angajator, salariatul nu beneficiaza de drepturi salariale pentru munca prestata in perioada in care se afla in somaj tehnic, contractul sau individual de munca fiind suspendat.
In conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Codul muncii , pe durata intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Indemnizatia cuvenita pe durata somajului tehnic nu se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor dar se declara in declaratia 112, neavand relevanta din acest punct de vedere faptul ca in registrul general de evidenta a salariatilor contractul este suspendat.