"Intrebare: Salariat al carui contract de munca a fost suspendat pentru absente, castiga procesul in instanta. Tribunalul hotaraste, citez: Anuleaza decizia de suspendare emisa de parata. Obliga parata sa plateasca reclamantului o despagubire egala cu drepturile salariale de care AR FI beneficiat acesta de la data de 01.10.2021 pana la data pronuntarii hotararii, actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective, la care se va calcula dobanda legala de la data de 19.10.2021 pana la data platii efective. Va rugam sa ne spuneti daca angajatorul are obligatia de a face rectificative pentru fiecare luna in parte sau se poate proceda la o singura plata/o singura declaratie in luna in care se face plata, avand in vedere ca salariatul este activ in Revisal, intrucat decizia de absente este anulata, dar a ramas suspendat in programul de salarii pe perioada respectiva. Mentionam ca nu a solicitat incetarea contractului ci doreste/va relua activitatea in societate."
Raspunsul specialistilor:
Din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararijudecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
Astfel, impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
Conform art. 146 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotararijudecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararijudecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeazacotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada. Contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se calculeaza, se retin la data efectuariiplatii si se platesc pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.
Totodata art. 147 alin. (3) din Codul fiscal stabileste ca in cazul in care au fost acordate sume de natura celor prevazute la art. 146 alin. (10) si (11), sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararijudecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
Prin urmare, in cazul contributiilor sociale se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni din perioada cuprinsa intre data suspendarii contractului individual de munca si data incetarii. Pentru aceasta perioada statele de salarii vor fi intocmite cu suma 0 lei la impozit pe venit.
Depunerea declaratiilor rectificative pentru contributii sociale este obligatorie chiar daca contractul a fost suspendat si nu incetat intrucat sunt drepturi salariale stabilete pe baza de hotarare judecatoreasca aferente unei perioade anterioare.
Este firesc sa fie asa avand in vedere ca este necesara refacerea stagiului de cotizare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<