Proiectul de Lege privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului.
Desi starea de urgenta se incheie la 15 mai, noile reglementari vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, incepand cu 18 mai.
Un aspect important il reprezinta faptul ca decizia Curtii Constitutionale a decis ca restrangerea drepturilor si libertatilor fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin ordonanta de urgenta.
Sunt cateva modificari in domeniul muncii si protectiei sociale - printre cele mai importante:
“Art. 11 - Pe durata starii de alerta, in functie de specificul activitatii si de nevoi, conducatorii institutiilor publice implicate in combaterea pandemiei de COVID-19, pot dispune detasarea cu acordul prealabil al angajatului si al angajatorului care detaseaza, cu conditia ca angajatorul la care se face detasarea sa fie din acelasi domeniu de activitate.

Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM

Codul Muncii republicat si actualizat la zi

Totul despre pontaj si programul de lucru
Art. 12 - Pe durata starii de alerta, angajatorul poate dispune, cu consimtamantul angajatului, desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu, modificarea locului de munca ori a atributiilor acestuia.
Art. 13 - Pe durata starii de alerta, in functie de specificul activitatii si de nevoi, conducatorii institutiilor publice implicate in combaterea pandemiei, de COVID-19, precum si a efectelor acesteia, pot dispune unilateral intreruperea concediilor de odihna, de odihna suplimentare, fara plata, de studii si pentru formare profesionala ale personalului angajat si reluarea activitatii pentru personalul."
***
“Art. 20 - (1) Pe durata starii de alerta, angajatii din sistemul public vor ramane disponibili pentru efectuarea sarcinilor de serviciu, in functie de volumul de activitate al institutiei in vederea realizarii scopului prezentei legi.
(2) Aplicarea alin. (1) se va face cu respectarea unui numar de maximum 48 ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Art. 21. - (1) Pe durata starii de alerta, pentru neindeplinirea grava a atributiilor de serviciu legate de instituirea si aplicarea masurilor prevazute de prezenta lege, persoanele din institutiile publice care au in atributii prevenirea contaminarii si combaterii efectelor COVID-19 pot fi suspendate din functie, potrivit normei proprii de organizare si functionare a institutiei sau autoritatii publice, dupa caz. Suspendarea inceteaza de drept la data incetarii starii de alerta”.