Vom vedea in ce masura mai este necesara justificarea deciziei de incetare CIM in perioada de proba daca se incheie o notificare de incetare a raporturilor de munca.
Raspuns:
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii , republicat, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Asadar, Codul muncii stabileste posibilitatea denuntarii unilaterale a CIM printr-o notificare scrisa nemotivata, fara preaviz, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
In concluzie, cu exceptia notificarii scrise pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, legiuitorul nu impune nicio alta conditie pentru incetarea CIM in timpul perioadei de proba, oricare dintre partile semnatare ale contractului individual de munca avand posibilitatea sa notifice celeilate parti incetarea raporturilor de munca. Pe cale de consecinta, rezulta ca incetarea CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii , republicat, se poate realiza si in privinta salariatilor angajati pe o functie ce nu necesita calificare, atata vreme cat legea nu distinge.
Astfel, oricand pe durata acestei perioade de proba veti putea denunta raportul de munca stabilit cu salariatul in cauza, prin simpla notificare a acestuia in acest sens, fara a fi obligat sa motivati respectiva decizie sau sa parcurgeti vreo procedura. Temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca in perioada de proba este art. 31 alin. (3) din Codul muncii republicat.