Un salariat pensionar militar a implinit varsta de 65 de ani si isi doreste sa lucreze in continuare. Este angajatorul obligat sa ii inceteze contractul de munca sau il poate pastra activ? Care este baza legala in acest sens?
Raspunsul specialistului:
Salariatul care doreste sa continue activitatea dupa implinirea varstei standard de 65 de ani poate solicita continuarea raportului de munca pentru inca 3 ani. Astfel, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca (art. 56 alin. (4) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019).
Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatului nu ii mai inceteaza contractul individual de munca daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. El va fi mentinut in aceeasi functie pentru maximum 3 ani, fara ca sa-i inceteze contractul de munca.
Prin urmare, daca salariatul a intocmit cererea cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul de munca nu va mai inceta iar activitatea poate fi continuata in baza aceluiasi contrat pentru inca un an de zile. Anul viitor, daca partile doresc continuarea raportului, salariatul va solicita din nou continuarea activitatii pentru inca un an si tot asa salariatul, anual, trebuie sa solicite prelungirea contractului pana expira cei 3 ani.
In Revisal nu se modifica nimic, doar scriptic trebuie sa existe solicitarea salariatului si aprobarea angajatorului in dosarul personal al salariatului. La expirarea celor 3 ani contractul de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Daca peste un an salariatul nu mai doreste sa continue activitatea si nu mai solicita continuarea exercitarii raportului de munca, contractul sau de munca va inceta tot in temeiul art. 56 alin. (1) litl. C) din Codul muncii.
Salariatul care solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariu. Prin Decizia 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.
Pentru cumulul pensiei cu salariul, contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, respeectiv in ziua in care salariatul implineste varsta de 65 de ani.
Ulterior acestei date se poate incheia un nou contract de munca in baza caruia salariatul va presta activitatea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<