Vesti bune pentru angajatii ai caror angajatori sunt in faliment, lichidare sau radiere, dat fiind faptul ca acestia ar putea fi obligati, in curand, sa ateste vechimea in munca.
Ce inseamna acest lucru, mai exact?
Este vorba despre modificarea art. 34 din Codul Muncii, un proiect de lege care prevede OBLIGATIA detinatorului avizat al arhivei fostului angajator de a elibera adeverinte necesare atestarii vechimii in munca a salariatilor.
Acest proiect legislativ a trecut deja de Senat in data de 4.09.2019, asa ca mai are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor pentru a merge mai departe.
Detalii AICI.
Detalii AICI.

Ghid practic Intocmirea dosarului SSM

250 Modele de fise de post EDITABILE actualizate conform GDPR

Consilier Codul Muncii - Varianta Stick
Daca se va modifica, Codul Muncii va avea noi prevederi prin completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, in sensul introducerii unui nou alineat, 6¹):
„In cazul in care angajatorul se afla in faliment, lichidare sau radiere, conform prevederilor legilor in vigoare, detinatorul autorizat al arhivei fostului angajator este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, conform prevederilor alin. 5”.
In momentul de fata articolul 34 al Legii 53/2003 Codul Muncii prevede ca:
"(1) Fiecare angajator are obligatia de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor.
..(...)
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate."
In raportul Comisie pentru munca a Senatului se poate vedea ca:
"Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare completarea art.34 din legea numarul 53 per 2003- Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare interventia legislativa vizand ca detinatorul autorizat al arhivei fostului angajator sa fie obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de fostul salariat, in ipoteza in care respectivul angajatul se afla in faliment lichidare sau radiere."
ATENTIE! Momentan legea NU este in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, precum si de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial, inainte de a incepe sa produca efecte la nivel de tara.
Adeverinta de vechime in munca [Model Actualizat 2019]
Vechimea in munca este atestata prin intermediul adeverintei de vechime in munca incepand din data de 1 ianuarie 2011, data cand a incetat emiterea carnetelor de munca.
Reguli generale de care tinem cont in privinta adeverintei de vechime in munca 2019:
1. Angajatorii sunt obligati sa infiinteze si sa transmita catre inspectoratul teritorial de munca registrul general de evidenta a salariatilor.
...citeste mai multe si vezi MODELUL unei adeverinte in munca AICI >>>